Живот и Стил

На кои начини и штетите на вашата коса?

На кои начини и штетите на вашата коса?

Секоја жена посакува да има убава, здрава и сјајна коса.  Но некои навики кои несвесно ги практикувате може да ја оштетат косата и да направат таа да изгледа лошо, суво и оштетено.

Ја миете косата секој ден. Многу девојки од вас ја мијат косата буквално секој ден, но со секојдневното шампонирање и миење на косата само правите да биде полошо. Косата изгледа најдобро кога природните масла од скалпот ги достигнуваат врвовите на влакната. Запомнете, колку почесто ставате шампон на вашата коса, толку помалку таа ќе сјае.

Користите несоодветени средства за нега на косата. Игнорирањето на напишаното на продуктите за нега на коса, како и не познавањето на сопствениот тип на коса, користите погрешни продукти. Треба да го познавате својот тип на коса, затоа што е важно за правилна нега на истата.

Косата не ја заштитувате од топлина. Доколку секогаш после миење користите фен за коса, фигаро или пегла за коса, неопходно е претходно да нанесете спреј или крема за заштита од топлина. Освен што ќе го заштитат влакното од штетната топлина, овие производи помагаат и го забрзуваат процесот на средување и добивање на правилна форма на вашата коса.

Често ја носите косата собрана. Најчести фризури кои жените ги практикуваат се фризурите како „коњско опавче“, пунџа или сличен начин на собрана коса со ластик, затоа што тие се најбрзи и најлесни начини за да се постигне среден женствен изглед. Но, секојдневното врзување косата на одредено место на главата може трајно да ја оштети косата. Затоа трудете се што поретко да го правите ова, а кога веќе сте се одлучиле за некоја од овие варијанти, косата собирајте ја со ластик секогаш на различно место на главата.

Ја третирате со разни хемикалии и средства. Секоја жена сака да испроба нови бои или нијанси на косата. Но, промената од една во друга боја знае да ја оштети косата. Доколку веќе сте одлучиле да ја фарбате ил нијансирате, правете го тоа со фарби и продукти за коса без амонијак и трудете се да има пауза од шест недели помеѓу две бојадисувања на косата.