Живот и Стил

Како да ја ублажите главоболката?Наместо да земате лекови, подобро да ги избегнувате овие намирници!

Како да ја ублажите главоболката?Наместо да земате лекови, подобро да ги избегнувате овие намирници!

Еве кои намирници треба да ги избегнувате кога имате главоболка:

Авокадо

Авокадото е потенцијален извор на тирамин, компонента што предизвикува стеснување и проширување на вашите крвни садови, предизвикувајќи главоболки.

Деликатеси

Сланина, печеница, виршли и други видови на производи од месо и производи од излечено месо се полни со нитрати и нитрити, кои им се додаваат, така што производите остануваат во најдобра можна состојба.

Овие компоненти влијаат на проширување на крвните садови, а со тоа и на главоболката. Исто така, овие намирници се полни со сол, па затоа треба да ги консумирате што е можно помалку.

Соја сос

Соја сос содржи високо ниво на натриум, како и мононатриум, што предизвикува дехидратација, што може да придонесе за главоболки. Ако навистина не можете без соја, обидете се да ја ограничите неговата употреба што е можно повеќе.

Сирење

Како и авокадото, сирењето и производите од сирење содржат високо ниво на тирамин, што предизвикува главоболки, па можеби ќе сакате да размислите за ограничување на внесувањето сирење.

Алкохол

Иако некои се водени од реченицата – клин се крши со јаже, не треба да помислувате на алкохол во случај на главоболка. Алкохолни пијалоци се полни со состојки кои штетно влијаат на крвните садови, а исто така предизвикуваат и дехидрираност, што има и лош ефект.

извор:попара.мк