Живот и Стил

Како да имате руса боја на коса без жолтило?

Како да имате руса боја на коса без жолтило?

Бојадисувањето на косата дома, често завршува со непосакувана жолта боја наместо со руса или со платинеста боја. Ако ви се случило токму ова, не мора да се грижите затоа што постојат различни начини како да добиете руса боја на коса без жолта нијанса.

Зошто косата станува жолта по бојадисувањето?
Бојадисувањето на косата настанува со препарати за боење кои ја отстрануваат природната боја на косата за таа да стане посветла. Меѓутоа кај темната боја на коса (како црна или костенлива) многу е тешко да се отстрани топлиот пигмент кој се наоѓа во косата.

Со самото бојадисување косата ќе осветли, но тешко се отстранува тој топол пигмент, особено кога се внимава косата да не биде толку оштетена по целиот процес. Затоа не се препорачува дополнително бојадисување ако косата ви излегла жолта.

Постојат производи кои може да се се користат по бојадисувањето, а кои ја отстрануваат жолтата нијанса за да имате боја на коса каква што сакате. Се нанесуваат на косата по фарбањето на различен начин, во зависност од производот.

Средства кои ги отстрануваат жолтите тонови на косата
Средствата што се користат за отстранување на жолтите тонови од косата се хемикалии кои дејствуваат на различни начини за да ги отстранат топлите тонови. Во принцип, вашиот фризер треба да ги користи овие производи по бојадисувањето. Меѓутоа, ако вашата жолта коса е резултат на бојадисување дома, можете да ги купите овие производи и да ги примените сами за да ја поправите бојата.
Ако купувате тонер или специјален шампон внимавајте која боја ќе ја одберете.
Виолетовиот тонер или шампон се користи за отстранување на жолтата боја, додека синиот тонер или шампон се препорачува за отстранување на портокаловите нијанси на косата.

Тонер
Тонерот се користи по бојадисувањето за да се отстранат жолтите нијанси со помош на ладни тонови и да се добие руса или платинеста боја. Покрај отстранување на несаканите тонови, тонерот служи и за додавање сјај на косата. Може да биде траен или полутраен и трајноста му е од 3 до 8 недели во зависност од тоа колку често ја миете косата.
Тонерот може да го користите и дома, но треба да внимавате затоа што се работи за многу јако хемиско средство. Затоа е многу полесно да им се препуштите на стручните лица од фризерските салони.