Живот и Стил

Цвеќе кое не треба да го давате на жените: Може само да донесе несреќа!

Цвеќе кое не треба да го давате на жените: Може само да донесе несреќа!

Цветовите како подарок имаат одредена симболика. Секој цвет носи порака со себе. Затоа, кога давате цвеќе, земете предвид што сакате да кажете на личноста.

Цвеќиња на прво место, можеме да ги сортираме по боја, за да можеме да ја потенцираме нејзината симболика во однос на бојата. Општо, без оглед на видот на цвеќето, виолетовата боја симболизира нежност, сина верност, имагинација и сонување – портокалова, гордост и енергија на животот – жолта.

Белата е симбол на невиност и целомудреност, црвената е љубов, оган, живот и убавина, зелената е разбирање и сочувство.

Се разбира, за секој вид поединечно, во комбинација со бојата, неговата симболика се одредува подетално, бидејќи секој вид цвеќе има своја симболика.

Во следниот текст, ќе ви помогнеме, толкувајќи ги значењата на најчестите видови цвеќиња, правилно да го изберете оној што сакате да го дадете, во согласност со поводот.

Рози

Розите се цвеќиња кои најчесто се обожуваат, и во зависност од бојата, имаат широк спектар на применливост во многу прилики и животни ситуации во кои се обожаваат. Ако се црвени, тие симболизираат страст и љубов, иако поретко значат благодарност и задоволство. Белата означува целомудрие, искреност и безгрешност. Жолтите рози се, од една страна, симбол на радост, а од друга, благодарение на корените на традиционалните верувања, неверството и љубомората.

Портокалите се симбол на копнеж и фасцинација и љубов на прв поглед. Темно виолетовите рози дејствуваат ексцентрично и се знак на желба за уникатност и раздвојување, додека сините, поради вештачкиот начин на добивање на нивната боја, се симбол на невозможното.

Рози без трње, можат да означат љубов на прв поглед. Кога жената ќе му даде црвена роза на мажот, розата станува симбол на лојалност.

Орхидеја

Орхидејата ја симболизира желбата за успех и уникатност. Овој нежен цвет, во согласност со својот изглед, може да симболизира и љубов, рафинирана убавина, романса, еротика и желба за блискост. Орхидеи честопати се поклонуваат од пациенти и мајки кои лежат во болница, со цел да им посакаат брзо закрепнување. Може да го подарите и на некој што ви посакува успех во кариерата. Истражувањата тврдат дека има помеѓу 25.000 и 30.000 видови орхидеи.

Нарцис

Нарцисот може да значи самобендисаност, како што сугерира неговото име, нарцизам, но може да биде и симбол на раѓање, будење, нов почеток, бидејќи овој цвет никнува меѓу првите.

Магнолија

Магнолија означува достоинство и елеганција. Ако неговиот цвет е бел, тоа е знак на невиност. Ако цветот од магнолија е розов, тогаш тоа значи срамежливост и најчесто се дава на девојки кои сè уште не ја сретнале вистинската љубов. Меѓутоа, ако дадете магнолија што прецвета, тоа е несомнен знак дека сте вознемирени и нетрпеливи за нешто. Постои и верување дека магнолиите означуваат неверство на мажите кои ги обожаваат.

Мимоза

Мимоза е знак на сигурност, односно доверба, а исто така е претставена и во масонските симболи. Мимоза со златно-жолти цвеќиња симболизира луксуз и моќ. Таа е исто така симбол на добрина.

Лале

Лалето (лале) е симбол на гордост и слава. Црвената лале е врзана за љубовта, а жолтата за безнадежна љубов. Розовото лале означува грижа, виолетовото кралско достоинство и белата прошка.

Ирис

Ирисот е често симбол на достоинство, инспирација, слава и храброст. Синиот ирис, го стимулира мечтаењето и имагинацијата, лесниот живот и среќата.

Виолетова

Виолетовите се знак на лојалност и верност. Белата и виолетовата означуваат скромност.

Визибаба

Визибабите се симбол на надеж, удобност, раст, развој, просперитет. Тие се поклонуваат кога сакаат да кажат некому да не губи надеж.

Зумбули

Зумбулите симболизираат лојалност и цврстина, иако можат да ја симболизираат и играта. Ако се сини, тие симболизираат постојаност, односно континуитет.

Хортензија

Хортензиите означуваат срдечност и обично се испраќаат кога сакате да постигнете мир, со некого со кој сте се скарале. Исто така, хортензиите се носат на гробиштата за време на сочувството.

Јасмин

Јасмин означува лојалност, и ако е жолта значи благодат и елеганција.

Гладиолус

Гладиолусот може да означува и природна убавина и брзање или јачина на карактерот. Наводно, тие не треба да им се даваат на најблиските.

Божур

Божурот е симбол на дел и богатство, а исто така може да симболизира среќен брак и просперитет.

Бамбус

Бамбус, кој е симбол на лојалност и трајност на брачната заедница, па дури и товар, кој недвосмислено ја симболизира надворешната одбрана и заштита на срцето.

Цвеќиња за тажни прилики

Цвеќиња кои немаат многу пријатно значење се бегонија, што значи црни мисли, лаванда, што значи недоверба, далија, што значи неиздржливост, зумбул, што значи наместен. Хризантемите се цвеќиња што се носат на гробиштата.

извор:попара.мк