Живот и Стил

10 факти за Земјата кои можеби не сте ги знаеле

10 факти за Земјата кои можеби не сте ги знаеле

Неодамна се одбележа Денот на планетата Земја во 150 држави, а ова се неколку факти за Земјата кои можеби не сте ги знаеле.

1. Земјата е трета планета оддалечена од Сонцето и петта најголема во нашиот Сончев систем.

2. Од Сонцето е оддалечена 149.597.891 километар.

3. Со 12.742 километри, пречникот на Земјата е само неколку илјадни километри поголем од пречникот на Венера.

4. Четирите годишни времиња се резултат на Земјината оска на ротација која е навалена за повеќе од 23 степени.

5. Должината на годината на Земјата е 365 дена, 6 часа и 16 минути.

6. Океаните зеземаат речиси 70 проценти од површината на Земјата.

7. Минималната температури измерена на Земјата е -87,8 степени Целзиусови, а максималната 57,8 степени Целзиусови.

8. Свежа вода постои во течна форма само во температурен распон од 0 до 100 степени Целзиусови. Овој температурен распон е особено низок кога се констатира распонот на температури пронајдени во Сончевиот систем од -300 до 500 степени.

9. Присуството и дистрибуцијата на водената пареа во атмосферата е одговорна за најголем дел од временските прилики на Земјата.

10. Атмосферата во близина на површината на Земјата се состои од 78 проценти азот, 21 процент кислород и 1 процент останати состојки. Ваквата атмосфера влијае на долгорочна клина и краткорочно локално време, штити од речиси сите штети зрачења кои доаѓаат од Сонцето и од метеорите, пренесува „Национална географија“.

извор:курир.мк