Љубов и Секс

Жените губат интерес за ваквите мажи- еве која карактеристика ја бараат

Жените губат интерес за ваквите мажи- еве која карактеристика ја бараат

Во последните три години интересите на жените за одреден тип на маж се сменија, а пристигна нов тренд, тврди биолошкиот антрополог Хелен Фишер.

Хелен Фишер укажува на фактот дека од 2020 година жените изгубиле интерес за одреден тип на маж. Пред пандемијата, љубовта на прв поглед и почетната привлечност беа вообичаени. Меѓутоа, сега емоционалната зрелост стана водечки фактор што се бара кај партнерот.

Според годишното истражување на Singles In America, емоционалната зрелост стана клучната карактеристика што жените ја бараат кај партнерот. Испитаниците изјавиле дека бараат некој кој ги почитува, кому ќе може да му веруваат, со кого можат да разговараат, кој ги смее и кој е емотивно зрел.

Фишер исто така истакнува дека жените традиционално ги привлекуваат „лоши момци“, мажи со харизма и високо ниво на тестостерон. Таквите луѓе се сметаа за храбри и способни да обезбедат ресурси. Сепак, по пандемијата, емоционалната зрелост стана поважна. Студијата исто така покажува дека повеќе самци инвестираат во емоционалното здравје и бараат партнери со кои можат да развијат подлабоки врски. Исто така, се повеќе луѓе се заљубуваат во луѓе кои на прв поглед не изгледале привлечни, а повеќето самци сакаат да си го подобрат менталното здравје.

Овој тренд покажува дека луѓето се повеќе се свртуваат кон емоционално зрели партнери и даваат приоритет на менталното здравје во нивната потрага по трајни и исполнети врски.

извор:попара.мк