Љубов и Секс

Зборови кои се клучни за среќна врска, а толку ретко ги кажуваме: Благодарноста е подарок што им го даваме на другите, а кој не нѐ чини ништо

Зборови кои се клучни за среќна врска, а толку ретко ги кажуваме: Благодарноста е подарок што им го даваме на другите, а кој не нѐ чини ништо

Ти благодарам – два така едноставни зборови коишто е убаво да се слушнат. Па, зошто ги користиме толку ретко? Вилијам Џејмс, големиот американски психолог еднаш изјави: „Најдлабокиот принцип во човековата природа е желбата да се биде ценет“.

Благодарноста е подарок што им го даваме на другите и кој не нѐ чини ништо, а давање само малку благодарност води кон подобрување на односите повеќе од било која друга, прескапа работа.

Па, зошто толку многу сме скржави со благодарноста?

Дали сме премногу зафатени? Премногу тврдоглави или емотивно недарежливи?

Каде е благодарноста за нашите најблиски? За домашните работи што некој ги прави? Секој сака признание за својата напорна работа, па затоа е многу важно секогаш да покажувате малку благодарност, тоа е многу лесна навика да се стекне, а ќе значи многу во вашата врска.

Погледнете околу себе и секој ден ќе можете да најдете многу работи кои вреди да се признаат. Без разлика дали се работи за врска со партнер, дете или кој било друг член на семејството или пријател.

Обидете се да им покажете благодарност еден месец и ќе видите колку вашата врска со нив е променета – на подобро.

И, исто така, многу е важно да запомните дека никогаш не треба да престанувате да покажувате благодарност, секогаш кога ќе донесат кафе, ќе го исфрлат ѓубрето или ќе направат нешто во ваше име, ќе ги кажувате тие моќни зборови „Ти благодарам“.