Љубов и Секс

Заштитете се себе си и своето срце: Оваа опасна тактика ја користа манипулаторите

Заштитете се себе си и своето срце: Оваа опасна тактика ја користа манипулаторите

Ако го забележите ова кај вашиот партнер, подобро е да го оставите.

Манипулатори се луѓе кои користат различни тактики за да ги постигнат своите себични цели, а една од нивните главни мотиви е да ја понижат личноста со која се во емотивна врска. Лесно манипулираат со чувствата на другата личност, бидејќи тоа им причинува големо задоволство.

Сигурно не ги сакаме овој тип на луѓе во нашиот тесен круг на пријатели и познаници, а најмалку сакаме да бидеме во врска со таква личност. Иако е многу тешко да се открие манипулатор, треба да се има предвид еден знак што може да ги демаскира на прв поглед.

Првиот знак дека некое лице е манипулатор е клевета.

Манипулаторите генерално ја загрозуваат вашата самодоверба и ве прават да се чувствувате полошо, но кога не можат да контролираат како вие се перцепирате себеси, тогаш тие се обидуваат да контролираат како другите ве доживуваат, со клевета: ја преземаат улогата на жртва и ќе се обидат да ве направат деструктивна личност.

Клеветата е честа појава во многу романтични и пријателски врски. Тоа е превентивна побуна дизајнирана да ја уништи вашата репутација и слика за вас кај блиски луѓе, така што нема да имате поддршка во случај да одлучите да ја прекинете врската и да го оставите таквиот партнер.

Во тој случај, тој ќе се претстави како жртва и како некој што се бори за таа врска, додека вие го саботирате.

Манипулаторите потоа можат да користат разни невистини, вашите слабости, тајни и стравови. Најдобар начин да се спротивставите на клеветата е секогаш да имате контрола и да се држите до фактите. Најдобро е секогаш да се каже вистината и само вистината. Не се правдајте кога не сте виновни, туку кажете се искрено.

Луѓето кои навистина ви веруваат, ве почитуваат и ве сакаат, ќе ја разберат целата ситуација. Важно е само да бидете силни, достојни до себе и да истраете до крај. Препознајте ги манипулативните тактики на време и не грижете се за мислењата на другите, бидејќи манипулаторската маска секогаш паѓа од лицето во вистинско време.

Извор: попара.мк