Живот и Стил

Заради ова бојата брзо ви бледнее: Фризер открива која грешка најчесто ја правите ПО ФАРБАЊЕ

Заради ова бојата брзо ви бледнее: Фризер открива која грешка најчесто ја правите ПО ФАРБАЊЕ

Во моментот кога ќе го напуштите фризерскиот салон со фарбана коса, целата одговорност за грижата за вашата бујна коса е апсолутно и целосно на вас.

Добриот фризер секогаш ќе ви даде неколку корисни совети за нега и одржување на интензивна боја.

Ако вашата коса брзо избледува, не е виновен вашиот фризер, туку сте направиле нешто погрешно. Познатиот фризер Марко Пелуси истакнува дека една грешка често ја прават многу жени.

Станува збор за миење на косата со шампон кратко време по боењето.

– Производителите препорачуваат да почекате 48 часа по употребата на бојата и потоа да ја измиете косата со следното шампонирање. Велам, зошто да не чекаме 72 часа? Продолжете го животниот век на бојата – изјави познатиот фризер.

Се смета дека се потребни околу 3 дена косата да се „затвори“ по боењето, односно целосно да ја прими нанесената боја. Ако почекате да помине тоа време, бојата ќе биде поинтензивна и ќе трае подолго.

Покрај тоа, се препорачува да се користат производи кои се специјално дизајнирани за обоена коса.