Љубов и Секс

Заради нив, врската опстанува на подолг период: Среќните парови ги имаат овие навики!

Заради нив, врската опстанува на подолг период: Среќните парови ги имаат овие навики!

Иако најмногу страст постои на самиот почеток на врската, подоцна дефинитивно треба да се обидете да ја задржите таа страст што е можно подолго.

Страста не е важна само за одржување на сексуалниот живот на партнерот, туку и за долгорочноста на самата врска.

Значи, како ја одржувате страста и ја подобрувате вашата врска?

Со оваа тема се занимаваше познатиот американски психолог и терапевт Џон Готман, кој поголемиот дел од својата кариера го фокусираше на анализа на љубовните врски, со акцент на бракот и разводот.

Преку своето истражување, тој сакал да открие како паровите ја разгоруваат страста кога се во долги врски. Всушност, тој сакаше да открие што ги тера паровите да имаат долготрајни врски кои се здрави и преживуваат и покрај промените.

Своето истражување го спроведе на 70.000 парови во 24 земји и откри какви секојдневни навики имаат луѓето со одличен сексуален живот. Тој објаснува дека ова се навистина едноставни работи кои го сочинуваат нивниот секојдневен живот, а ова се некои од нив:

1. Велат дека се сакаат секој ден и навистина го мислат тоа

2. Страсно се бакнуваат без причина

3. Тие си даваат комплименти

4. Одат на состанок

5. Се гушкаат

6. Понекогаш покажуваат нежност во јавноста

7. Отворено зборуваат за својот сексуален живот

Неговата сопруга, психологот Џули Готман, ги советува паровите да игнорираат еден од најголемите митови кога станува збор за водењето љубов.

– Луѓето мислат дека сексуалните односи мора да изгледаат совршено и холивудски. Мора да има огномет околу вас, додека ѕвездите сјаат на небото. Тоа не е реално. Сексот само треба да биде онаков каков што сакате – заклучила таа.