Вистаграм

Запознајте го едно од најубавите места во прекрасната Италија – го нарекуваат „село на лудите луѓе“

Запознајте го едно од најубавите места во прекрасната Италија – го нарекуваат „село на лудите луѓе“

Кориналдо уште во 2007 година било прогласено за најубаво село во Италија, а воопшто се смета и за едно од најдобро сочуваните места во средновековен дух.

Тешко е да го изберете најубавото италијанско село или пак да смислите патување „road trip“ кое вклучува сè што сакате да видите. Сепак, доколку одите на север од Италија, убаво е да размислите за посета на Кориналдо.

Таму се мешаат историјата, архитектурата и виното, како и во остатокот од Италија, но и некои посебни традиции и атракции.

Кориналдо е сместен во провинцијата Анкона на источното крајбрежје од Италија, а препознатливо е по своите масивни ѕидини од 14-ти век.

Ѕидините таму се долги до 912 метри и сместени се во најимпресивниот регион Марче.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Corinaldo Turismo (@corinaldoturismo)

Можеби помалку ќе ве разочара податокот дека ѕидините кои ќе ги видите по доаѓањето пред Кориналдо не се оригинални.

Оние вистинските настрадале во 14-ти век, а папата Урбан V набрзо потоа издал дозвола за нивна реконструкција.

Денешните ѕидини сепак не се ништо помалку импресивни и величествени – содржат сè од средновековните елементи…

Уште во 2007 година ова село е прогласено за најубаво во Италија, а воопшто се смета и за едно од најубавите зачувани места во таков дух.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Corinaldo Turismo (@corinaldoturismo)

Логично, местото станало многу популарно меѓу посетителите, особено меѓу љубителите на вино кои ја ценат понудата која ја има Кориналдо, а особено ќе го ценат домашното вино Вердикио.

Одличен повод за посета на Кориналдо е Ноќта на вештерките која таму се слави со стил секоја година.

Неделата воочи Ноќта на вештерките селото се претвора во хорор престолнина исполнета со бројни работилници и активности. Прославата на украсените улици завршува со Мис вештица, но ова сè уште е нормално кога ќе го споредите со Фестивалот на лудаци.

Имено, прекарот на ова место е „село на лудите луѓе“. Во тоа име секоја пролет се организира луд фестивал во текот на кој имате можност да освоите „пасош на лудак“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Corinaldo Turismo (@corinaldoturismo)

Потребно е да затрчате кон бунарот којшто се наоѓа на скалите, да врескате и да се вратите на почеток од скалите. Некој од селските лудаци потоа ќе би го подари локалниот пасош.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Corinaldo Turismo (@corinaldoturismo)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Corinaldo Turismo (@corinaldoturismo)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Corinaldo Turismo (@corinaldoturismo)

Извор:Точка.мк

Останати вести од Вистаграм