Радио Милева
болна инспирација

„Жал ми е швалеру, доцниш!“: Тома Здравковиќ во младоста раскажа како настанала легандарната „Киша је падала“

„Жал ми е швалеру, доцниш!“: Тома Здравковиќ во младоста раскажа како настанала легандарната „Киша је падала“

На една госпоѓа и посвети и една од најубавите песни „Киша је падала“, а како дошло до тоа ексклузивно за „Alo online“ раскажа Живко Додиќ, жител на Бања Лука кој го познавал Здравковиќ.

Додиќ ја имаше привилегијата неколку пати да се дружи со големиот Тома Здравковиќ, кој му ја отвори душата и зборуваше за неговиот живот.

– Се сеќавам дека еднаш ми рече: Повеќето текстови Жика ги напишав од душа, од страдање, од болка, од тежок живот. Седам во кафеана, ме нервираат и му велам на келнерот да ми донесе хартија и да напишам песна.

– Ми кажа како ја напишал песната „Киша је падала“. Некоја девојка од Зрењанин лудуваше по него, но не му беше грижа. Во една прилика, додека бил во Зрењанин, се сетил на неа и решил да оди во нејзиниот стан. Заѕвони на ѕвончето и ја замолува да одат на пијачка ако има време, а таа му вели: Извини, швалеру, доцниш. Дозволете ми да ве запознаам со мојот сопруг. Тој вели дека тогаш се чувствувал како некој да го полил со топла вода. Влезе во автобус, врнеше и плачеше како дете – изјави Додиќ за „Alo online“.

фото:Јутјуб принтскрин/Инстаграм

Останати вести од Радио Милева