Живот и Стил

ЗА СРЕЌА И ЗДРАВЈЕ: Задолжително ставете бадниково гранче вечер на трпезата

ЗА СРЕЌА И ЗДРАВЈЕ: Задолжително ставете бадниково гранче вечер на трпезата

За Бадник традиционално домот се украсува со бадниково гранче. Неизбежниот симбол на Бадник го симболизира здравјето, го слави животот и вечната среќа.

Според народните верувања, токму со ова дрво праведниот Јосиф запалил оган за да ги затопли штотуку родениот Исус и неговата мајка Марија.

Бадниковото гранче уште се нарекува дрво на животот, исто како она дрво на животот во рајот што симболично дава вечност.