Љубов и Секс

Вистинска љубов или само заљубеност: Како можете да ја препознаете разликата?

Вистинска љубов или само заљубеност: Како можете да ја препознаете разликата?

Да сакаш некого значи да ги прифатиш сите нивни маани

Љубовта во последно време малку ја изгуби својата тежина. Го користиме тој збор лесно, можеби затоа што многумина ги мешаат заљубеностс и љубовта. Еве како да откриете дали се чувствувате за вубени или за заљубени.

Обично кога ќе се в вубите мислите дека сте ја пронашле сродната душа, некој со кого можете да го поминете остатокот од животот. Вие навистина верувате дека ова е вистинската и единствена љубов, но честопати тоа е само љубовна врска што поминува брзо.

Заљубувањето може да се дефинира како емоционална состојба која вклучува слепило, страст и опсесија со друга личност.

Спротивно на тоа, љубовта бара посветеност, а кога сакате некого вложувате време и напор да ја негувате вашата врска. Не очекувате ништо за возврат од саканата личност.

Да сакаме некого значи да се инвестираме за доброто на личноста што ја сакаме.

Еве како може да се разликува љубов од заљубеност:

Заљубувањето се заснова на илузија, а љубовта се заснова на реалност. Да сакаш некого значи да ги прифатиш сите негови маани.

Заљубувањето често започнува од идеализирање на некоја личност и доведува до создавање на потполно лажна слика за него. Во состојба на занес, често не сте во можност да забележите нечии недостатоци и создавате илузија дека таа личност е решение за сите проблеми.

Вљубеноста е емотивен „ролеркостер“, додека вистинската љубов е стабилна. Ако некогаш сте имале тајна симпатија, веројатно се сеќавате дека ѝ го анализиравте секој потег, поглед, коментар.

Од друга страна, вистинската љубов нема да ве направи несигурни и нема да чувствувате потреба постојано да се докажувате.

Љубовта вклучува длабока и внимателна посветеност, додека заљубеноста носи непромислена жртва. Кога сакате некого, подготвени сте да ја ставите неговата среќа над вашата – без причина.

Од друга страна, заљубувањето обично е придружено со непотребна жртва. На пример, желбата да се запишете во истото училиште во кое оди некој во кој сте за вубен, честопати по цена на сопствената иднина – тоа во никој случај не е здраво и разумно.

Заљубеноста обично е придружена со љубомора, додека љубовта е проткаена со доверба. Кога сте заљубени во некого, неподносливо е да гледате како таа личност се забавува, или флертува со некој друг.

Убедени сте дека оваа личност ви припаѓа само вам и се чувствувате лошо кога не ви посветува доволно внимание.

Вљубеноста се заснова на сегашноста, додека вистинската љубов расте со текот на времето. Заљубувањето обично се појавува ненадејно пред да имате можност да ја запознаете дотичната личност.

Па, дали е љубов или заљубеност?

Длабоко во себе, веројатно знаете дали навистина сакате некого или дали сте заљубени.

Ако ова е нешто друго, би било добра идеја да промените некои детали во вашиот секојдневен живот за да го изгубите ова чувство.

На пример, поминување повеќе време со пријателите или наоѓање хоби што ќе го привлече вашето внимание.

Да се ​​биде заљубен е чувство кое сите го паметиме од младоста. Кога би можеле да се посоветуваме уште од тинејџерските денови, веројатно би рекле дека не треба да го трошиме времето на симпатии кои не ни ги враќаат истите емоции.

извор: попара.мк