Вистаграм

И вие би посакале да имате вакви магични фотографии: Ова езеро во Мелбурн станува розово во летниот период

И вие би посакале да имате вакви магични фотографии: Ова езеро во Мелбурн станува розово во летниот период

Секоја година езерото во Вестгејт Парк во Мелбурн станува розово и привлекува многубројни туристи, а Инстаграм екипата едвај чека да објави фотографии од таа бајковита глетка.

Зошто? Ladibible пишува дека постојат неколку причини. Една од причините е големата количина на сол. Имено, станува збор за многу солено езеро, а кога тоа ќе се поврзи со сончевата светлина, алгите кои потоа на дното формираат солена кора создаваат црвен пигмент, доаѓа до оваа неверојатна боја.

Но, тоа отсекогаш не било такво. Вработените во паркот велат дека езерото за првпат станало розово во 2012 година и дека оттогаш започнало да ја менува бојата секоја година. Сепак, посетителите предупредуваат дека не треба да се стапува во контакт со водата, но тврдат дека алгите не се штетни за дивите животни кои ги има околу тоа езеро.

Оваа појава не е единствена во Вестгејт што се однесува за Австралија. Слична појава се случува и во езерата Крозби, Бекинг, Кенојн и Харди, кои се наоѓаат во Националниот парк Мареј Сансет. Розовата боја се појавува и во езерото Хилер и Хат лагун.

Колку таа појава ги привлекува туристите најдобро покажуваат големиот број на фотографии кои се појавуваат на Инстаграм.

 

View this post on Instagram

 

💕💖💘💓💗 #pinklake #saltwaterlake #westgatepark #australia #melbourne #victoria #핑크호수 #호주여행

A post shared by みか • mika katie (@mikatiiii) on

 

View this post on Instagram

 

So pink and dreamily beautiful #saltwaterlake . . . . #pinklakeaustralia

A post shared by Jelena Ninkovic Sljivar (@jelchy_sljivar) on

 

View this post on Instagram

 

🇦🇺 “Seeing is believing when it comes to the vivid hues of #PortGregory’s #HuttLagoon in Australias Coral Coast! 💕💗 The lake might be affectionately referred to as pink, but its vibrancy on some days can be silvery, red or purple as it changes with the seasons and time of day. Take a #RoadTrip alongside to experience the 70 square km lagoon, but for the best view we recommend a scenic flight for a truly unique experience with the Indian Ocean creating a striking contrast with the pink lake.” 😍😍 ________________________________________ 📸 @hobopeeba ________________________________________ . .. . .. . #justanotherdayinWA #thisisWA #WesternAustralia #seeaustralia #amazingcoralcoast #huttlagoon #pinklake #visitaustralia #lakes #backpacking

A post shared by TRAVELCOMMUNITY (@travelcommunity) on

извор: точка.мк