Живот и Стил

(ВИДЕО) Нуркачите наишле на нешто неверојатно од град исчезнат под вода пред 1.700 години

(ВИДЕО) Нуркачите наишле на нешто неверојатно од град исчезнат под вода пред 1.700 години

Дека и во старо доба имало луксузни одморалишта, потврдува и местото Баије, кое пред 1.700 години било наменето за богаташите од Рим, кога сакале да одмораат во своите вили.

Сепак, исчезнало под вода пред околу 1.700 години. Историчарите сметаат дека Баије било синоним за луксуз и забава.

Речиси се исчезнало, бидејќи по вулканска активност брегот пропаднал за околу 400 метри кон внатрешноста на копното.

Antik Roma’da ultra zenginlerin yaşadığı sahil şehri Baiae şimdi Napoli körfezinde suyun altında. Villalar, mozaikler, heykeller hepsi hâlâ ayakta. Inanılmaz bir manzara http://dailym.ai/2kjZ8Kv 

Денес, благодарение на нуркачите и археолозите, можеме да погледнеме во овој антички град. Тоа што е најинтересно, многу делови се целосно зачувани, дури и мозаиците и статуите.

Римскиот адвокат, Плиније Втори, кој некогаш живеел таму, ја видел и опишал ерупцијата на Везув, која го уништила местото.

“Кога нуркате тука, како да нуркате во историјата”, рекол фотографот Антониот Бусеиљо, пренесува Daily Mail.

извор:точка.мк