Љубов и Секс

Венчален прстен: На ​​која рака се носи во Европа?

Венчален прстен: На ​​која рака се носи во Европа?

Според оваа мапа, Европа е прилично рамномерно поделена меѓу земјите каде што се носи бурмата на левата рака (зелена) и оние каде што се носи од десната страна (црвена)

Европејците ја слават љубовта со брак. Во далечната 1965 година, стапката на брак во 27 земји што ја сочинуваат ЕУ денес беше 7,8 (на 1.000 жители). До 2017 година, тој број беше скоро преполовен, на 4,4. Во истиот период, стапката на разводи се зголеми двојно, од 0,8 на 2.

Сепак, ова значи дека во 2017 година се венчале 3,8 милиони Европејци. Што нѐ носи на прашањето одговорено со оваа картичка: на која рака Европејците носат бурма?

Во САД е договорено ова да биде од левата рака. Сепак, како што покажува оваа мапа, постојат неверојатни разлики во традициите на носење прстени низ цела Европа.

Според оваа мапа, Европа е прилично рамномерно поделена меѓу земјите каде што венчалниот прстен се носи на левата рака од левата страна (зелена) и оние каде што се носи на десната страна (црвена).

Најголемите земји во Европа каде што се носи прстенот од левата рака се Велика Британија, Франција и Италија, а најголеми каде што се носи прстенот од десната страна се Русија, Германија, Полска и Украина.

Шпанија и Холандија немаат единствена традиција, прстенот се носи во овие земји во зависност од регионот или религијата.

Венчален прстен

Носењето прстен како видлив знак на брачен статус е традиција која датира уште од античките Египќани. Тие веруваа дека „вената на љубовта“ поминува низ четвртиот прст на раката и води директно кон срцето. Ова верување беше усвоено од Грците и Римјаните (кои оваа вена ја нарекоа аморис). Оттука и традицијата да се носи венчален прстен на „ прстот на прстенот “.

Оваа традиција, сепак, не беше униформа: некои рани келтски народи носеа венчален прстен на средниот прст, додека во Англија во 17 век се носеше и на палецот.

Во многу култури, венчалните прстени ги носеле само жените. На пример, во Германија, обичајот мажите да носат прстен, исто така, стана прифатен само во втората половина на 19 век. Машките венчални прстени станаа прифатени и во Велика Британија и во други земји на англиски јазик за време на (и поради) Првата и Втората светска војна. Мажите кои биле на воена должност почнале да носат прстени за да ги потсетуваат на сопругите.

На која рака се носи?

Нема единствен одговор. И двете се вистинити, во зависност од различните култури и традиции присутни во одредени области.

Носењето на прстенот од левата страна значи дека е поблиску до срцето. Исто така, има мали предности во однос на безбедноста и практичноста ако носителот е со десна рака.

Носењето прстен на десната страна е релевантно затоа што тоа е страната со која се ракувате за луѓето да знаат дали сте во брак.

Во некои европски традиции, вклучувајќи и многу православни, венчалниот прстен се носи на левата рака пред бракот, а потоа се пренесува на десната страна за време на церемонијата. Во Турција, тоа е претежно обратно.

Во Шпанија, бурмите обично се носат на десната страна, освен во Каталонија и соседните региони, како што се Валенсија и Балеарските острови. Во Холандија, протестантите носат бурма од десната страна, додека католиците – лево.

Во Полска се носи на десната страна, освен ако не сте вдовица, во тој случај го носите прстенот на левата страна за да го обележите вашиот статус на жалење.

извор: Попара.мк