Живот и Стил

Ве боли главата кога сте во ПМС? Еве што е причината и колку често се случува тоа

Ве боли главата кога сте во ПМС? Еве што е причината и колку често се случува тоа

Вообичаени симптоми на менструалната главоболка вклучуваат досадна пулсирачка или силна пулсирачка главоболка, чувствителност на светлина, гадење, замор, вртоглавица и многу повеќе.

Што е мигрена? Како се чувствува тоа?

Мигрената е повеќе од силна главоболка. Тоа е невролошка состојба, со низа симптоми кои може да вклучуваат исцрпувачка болка на едната страна од главата, која може да се опише како пулсирачка.

Менструалните мигрени, познати и како хормонални главоболки, се јавуваат непосредно пред или за време на менструацијата кај жената (2 до 3 дена пред или за време на менструацијата кај жената). Тие можат да се влошат со движење, светлина, мириси или звук. Симптомите може да траат неколку часа или дури денови.

Виновни се хормоните

Хормоните често се нарекуваат „хемиски гласници“ на вашето тело. Тие се во вашите органи, ткива и крвотокот и се произведуваат од ендокрините жлезди. Примери на ендокрини жлезди вклучуваат тироидна жлезда, надбубрежни жлезди и хипофиза. Ако имате премалку од одреден хормон или премногу, тоа може да го исфрли целиот ваш систем од рамнотежа.

Естрогенот и прогестеронот се двата главни полови хормони кај жените. Естрогенот предизвикува женски физички карактеристики, го иницира пубертетот и помага во репродукцијата. Исто така, влијае на вашиот холестерол, го контролира вашиот менструален циклус, го штити здравјето на коските и влијае на вашето срце, кожа, коски, мозок и други ткива.

Вашите нивоа на естроген се менуваат. Тие се највисоки во средината на вашиот циклус и најниски кога сте во менструација. Кога сте во менопауза, тие паѓаат многу ниско.

Која е врската помеѓу хормоните и главоболката?

Главоболките кај жените, особено мигрените, се поврзани со промени во нивото на естроген. Нивото на естрогенот се намалува непосредно пред почетокот на менструалниот тек (менструацијата).

Предменструалните мигрени редовно се појавуваат за време или по времето кога женските хормони, естрогенот и прогестеронот, паѓаат на најниско ниво.

Нападите на мигрена обично се подобруваат за време на бременоста. Сепак, некои жени велат дека нивните мигрени започнале во првиот триместар од бременоста, а потоа исчезнале.

Која е разликата помеѓу менструалните мигрени и другите видови мигрена?

Менструалните мигрени се предизвикани од пад на естрогенот. Други мигрени може да бидат предизвикани од стрес, пропуштање оброк, кофеин или многу други причини.

Колку се чести менструалните мигрени?

Најмалку 60% жени забележале корелација помеѓу менструалниот циклус и мигрената. Со други зборови, забележале дека добиваат мигрена непосредно пред или за време на менструацијата.

Кога започнуваат менструалните мигрени? Менструалните мигрени можат да започнат и до три дена пред менструацијата.

Кој има поголема веројатност да добие менструална мигрена? Додека мигрената може да започне кога сте млади, менструалните мигрени не можат да започнат додека не ви започне менструацијата. Жените со менструација се оние кои добиваат менструална мигрена.

извор:попара.мк