Живот и Стил

Важни совети за сопствениците на кучиња: малку треба да направите за голема среќа на вашето милениче

Важни совети за сопствениците на кучиња: малку треба да направите за голема среќа на вашето милениче

Секој сопственик на куче разбира колку може да биде предизвик да се справи со непослушното однесување на својот четириножен пријател. Скокање, лаење, копање – сето тоа се активности кои можат да го исцрпат сопственикот.

Дали некогаш сте се запрашале како да го поттикнете вашето куче да присвојува добри манири?

Керолајн, која го основала училиштето за обука на кучиња Good Dog Training, истакнува дека важноста на наградувањето на кучињата за мирно однесување често се потценува.

Според неа, кучињата често привлекуваат внимание кога се однесуваат непослушно, што ги мотивира да продолжат со однесувањето.

Не го игнорирајте кучето кога е мирно

„Ако лаењето привлекува повеќе внимание отколку мирното однесување, што мислите дека кучето ќе направи кога сака да го привлече вашето внимание?“, прашува Керолин.

За да го поттикнете посакуваното однесување, важно е да не го игнорирате кучето кога се однесува смирено.

Наградата за мирно седење или лежење е исто толку важна како и наградата за добро однесување за време на прошетка.

„Нема потреба да го будите кучето ако спие, но ако е будно, тивко пофалете го, нежно галете го или подарете му наградата која треба да поттикне смиреност, а не возбуда, советува Керолајн“.

Мирното однесување е наградено

Следниот пат кога ќе забележите дека вашето куче се релаксира, наместо само да поминете покрај него, зошто да не му дадете мало задоволство или да му дадете нежни зборови на пофалба?

Со примена на овој пристап, наскоро може да забележите значителни подобрувања во однесувањето на вашето куче. На крајот, вашето куче ќе разбере дека мирното однесување носи позитивни последици, кои ќе го мотивираат да биде помирен и попослушен.

Извор: Курир.мк