Живот и Стил

Вака ќе му помогнете на вашето дете да го победи стравот од темница

Вака ќе му помогнете на вашето дете да го победи стравот од темница

Стравот од мракот е еден од најчестите стравови кај децата и им припаѓа на природните фази на развојот низ кој минуваат малите деца. Тоа е специфично во тоа што често се задржува во зрелоста. Децата кои се плашат да бидат сами ноќе не се плашат од темнината како таква, туку од измислени опасности што можат да произлезат од темницата.

Иако некои деца се плашат од самото раѓање, стравот од темнината е најголем кај детето кога ќе наполни две или три години. На таа возраст, децата имаат бујна имагинација, но не се доволно зрели за да ја одделат фантазијата од реалноста. Тие не знаат да ги игнорираат „страшните мисли“, но тие не се плашат од сопствената темнина.

Како да му помогнете на вашето дете да го победи стравот од темница?

Првиот чекор што ќе му помогне на детето да престане да стравува да биде само ноќе е да се осигура дека еден од возрасните е секогаш во близина. Обидете се да дознаете од детето каква скриена опасност чека во мракот и зошто тоа е толку исплашено.

Најдете чувар

Плишано животно или играчка во близина на креветот може да го заштити детето од опасностите што демнат во текот на ноќта.

При изборот на „ноќен чувар“ за вашето дете, земете го во предвид фактот дека вашето дете со таа играчка ќе ја поминува секоја ноќ, дома, на гости или на патување.

Иако бебињата не се плашат од мракот, добра идеја е да му пронајдете„чувар“, кога сеуште е мало. Така ќе има можност да порасне со него, да стекне доверба и да прима играчка која подоцна ќе му обезбеди сигурност и утеха.

Додајте светло

Многу родители ги навикнуваат децата кои се плашат од темнината да спијат со вратата отворена во собата и светло во ходникот, па дури и држат некој вид светилка вклучена во просторијата каде што детето спие. Ова не е добра идеја, бидејќи светлината ја намалува секрецијата на мелатонин – хормон кој е одговорен за добар сон. Поради оваа причина, педијатрите препорачуваат спиење во темница.

Светлината има смирувачки ефект врз децата кои се плашат од темнината само ако е лесна и прилагодена за спиење. Ноќната ламба што ја избирате може само да додаде осветлување или да проектира соѕвездие или бранови на таванот на собата, така што детето ќе може да се забавува и ќе си го олесни спиењето.

Звуци што смируваат

Првиот звук со кој се соочува бебето, додека е во стомакот, е чукањето на срцето на мајка му. Поради ова, играчките што симулираат удари се многу ефикасни за полесно спиење и намалување на стравот од темнината.

Смирувачките звуци на природата се исто така добри за спиење и за децата и за возрасните. Пролетниот дожд, брановите на океанот или песната на китот имаат релаксирачки ефект, а истовремено помагаат детето да заборави дека е само во собата.