Радио Милева
беше и остана вистинска дама

Цела Југославуја „сечеше вени“ по Тина – куќната помошничка во култната серија „Театар в куќи“: Вака денес изгледа Лилјана Лашиќ (ФОТО)

Цела Југославуја „сечеше вени“ по Тина – куќната помошничка во култната серија „Театар в куќи“: Вака денес изгледа Лилјана Лашиќ (ФОТО)

Актерката стекна огромна популарност како куќната помошничка Тина во серијата „Театар в куќи“. Покрај нејзиниот блескав талент, ја красеше и атрактивниот изглед, па важеше за една од најубавите и најсексапилни актерки, по која „сечеше вени“ машката популација во цела поранешна Југославија.
Љиљана Лашиќ, актерка и драматург, е родена на 17 декември 1946 година во Крагуевац, а првите чекори ги направи на сцената во Белград. Во брак со Владислав Лашиќ, сценограф, ги има синот Ѓорѓе, архитект и внуката Јована. Таа по 40 години глума се повлече од „Белградско драмско позориште“.

Нејзиниот прв професионален избор беше архитектурата, но ги прекина студиите за да влезе на Факултетот за драмски уметности, од сосема невообичаена причина. Имено, таа верувала дека доколку остане на првиот избор ќе го загрози бракот, па се запишала на студии по глума.

„Се омажив многу млада, што никому не му го препорачувам. Да се ​​омажиш на 18 години значи да изгубиш голем дел од младоста“, изјави своевремено актерката.

За полесно да се следат, Љиљана влезе во светот на својот сопруг, а на факултетот беше во класата со Петар Божовиќ и Светлана Бојковиќ. Интересно е што нејзината соученичка подоцна стана нејзин телевизиски ривал во ТВ серијата „Подобар живот“, а „виновник“ беше нејзиниот партнер од серијата Воја Брајовиќ.

Љиљана напорно работеше и пред и по оваа улога, повеќе од 40 години беше член на „Белградско драмско позориште“. Најмногу играше во телевизиски серии, додека не ја гледавме често на филм, глумеше само во неколку филмови. Се започна со „Љубов има, љубов нема“ и преку „Дипломци“ дојде до улогата на Кристина Тина во „Театар в куќи“.
Покрај актерството, Љиљана Лашиќ успешно се занимава и со пишување, а некои нејзини текстови се драматизирани, на пример претставата „Јасмин на странпутици“.

Љиљана која денес има 76 години не е често присутна на јавната сцена, но многумина се согласуваат дека отсекогаш била и останала вистинска дама.

Останати вести од Радио Милева