Љубов и Секс

Три работи кои мора да ги чуе секоја личност која била изневерена во врска или брак

Три работи кои мора да ги чуе секоја личност која била изневерена во врска или брак

Откривањето дека вашиот партнер ве изневерил може да предизвика чувство на лутина, тага, повреденост, па дури и физичка болка, а прашањето што ќе се појави веднаш штом информацијата ќе стигне до нас ќе биде „зошто?“.

Oва прашање е одговоренo од различни студии, а едно спроведено во 2017 година идентификуваше осум клучни мотивирачки фактори кои придонесуваат за неверство. Се разбира, тие не можат да се применат во секој случај на измама, но можат да послужат како корисна рамка за подобро разбирање на мамењето.

Овие фактори се:

Гнев или одмазда
Одљубување
Можност
Проблеми со врзување
Незадоволени потреби
Сексуална желба
Желба за различност
Ниска самодоверба

Ако може да се извлече важен заклучок од оваа студија, тогаш тоа е ова – изневерувањето многу често нема никаква врска со другата личност. Многу луѓе ги изневеруваат своите партнери без да сакаат да ги повредат.

Сепак, изневерувањето предизвикува значителна штета на односите. Понекогаш партнерите го преболуваат изневерувањето, понекогаш тоа значи крај на врската. Одлуката зависи само од вас.

Ако сте личност која е изневерена, има некои работи што треба да ги имате на ум. Брачниот советник, терапевтот Џеф Гинтер од Портланд на своите социјални мрежи споделува различни совети, често поврзани со љубовните врски.

Така, тој со своите следбеници сподели три работи кои треба да ги слушне и знае секој кој е измамен. Во продолжение ви ги претставуваме и имајте ги на ум доколку се најдете во оваа не баш убава ситуација.

1. Не сте виновни за измамата и не сте ја заслужиле.

Ако другата страна ве обвини, се случува таканареченото gaslighting.

Тоа е еден вид психолошка манипулација во која насилникот манипулира со информации на таков начин што жртвата почнува да се сомнева во себе. Во случај на измама, страната што изневерува прави се за да избегне преземање одговорност.

Ако се обвинувате себеси за изневерувањето, мора да разберете дека го правиме тоа затоа што на тој начин имаме чувство на контрола – ако сме виновни за изневерувањето, можеме да направиме нешто за да спречиме да се повтори. Сепак – не сте ваша вина.

2. Сосема е јасно зошто ви е тешко да му верувате на некого откако ќе бидете изневерени.

Изневерувањето е трауматично искуство, а врската што мислевте дека ја имате со некого е прекината. Личноста за која се грижевте на крајот ви предизвика многу болка. Но, љубовта често е еднаква на опасност, и нормално е да се чувствувате како никогаш повеќе да не можете да верувате никому. Сепак, иако ќе биде потребно извесно време, раните ќе зараснат.

3. Во ред е ако одлучите да останете со партнерот за да се обидете да го решите проблемот.

Многу луѓе остануваат заедно по изневерувањето, а доколку и самите сте донеле таква одлука, важно е да знаете дека не сте згрешиле. Факт е дека љубовта не е нешто што исчезнува откако ќе се случи изневерувањето и веројатно има уште многу добри работи во вашата врска.

Лесно е другите да ви кажат дека заслужувате подобро, дека повторно ќе ве изневерат, дека треба да раскинете… Сепак, односите се многу покомплицирани од тоа и постои врска која не само што исчезнува. Вие сте тој кој има право да одлучи дали сакате или не да и дадете нова шанса на врската, без оглед на тоа што мислат луѓето околу вас.

извор:попара.мк