Љубов и Секс

Токсично однесување по кое ќе препознаете дека сте во врска со опасен нарцис

Токсично однесување по кое ќе препознаете дека сте во врска со опасен нарцис

Нарцисоидната личност е лесно да се идентификува. Се карактеризира со однесувања како што се фалење, склоност кон монолози и споделување зајадливи коментари.

Кога станува збор за љубовните врски, постојат некои посуптилни особини кои можат да го идентификуваат нарцисот. Д-р Крег Малкин, психолог од Харвард, кој има повеќе од 25 години работно искуство, ги наведе за CNBC.

Ве бомбардираат со љубов

Бомбардирањето со љубов е опсипување со комплименти, внимание и подароци во почетокот на врската. Кога е здраво, ова однесување се нарекува „фаза на меден месец“. Но, кога сте со нарцис, нема простор за уживање – ве гушат со своето внимание и се навредуваат кога ќе побарате да се повлечат малку.

Повреден е кога ќе го одбиете

Ако му кажете на нарцис дека би сакале да го прескокнете дружењето затоа што сте уморни, тој ќе биде навреден. Можеше да реагира со повлечено однесување и кратки и бавни одговори на пораките.

Нарцисистите често се чувствуваат непријатно од ранливите чувства како тага, осаменост, срам, страв или дури и разочарување бидејќи не веруваат дека навистина се грижите или дека ќе бидете тука за нив.

Одразуваат лажна слика за безбедност

Нарцисите се справуваат со својата несигурност така што се прикажуваат себеси како посебни, исклучителни или толку уникатни што никогаш не треба да се плашат од соочување со емоционален ризик. Оние кои не се нарциси уживаат во поврзувањето, без огромни пораки и комплименти. Вистинските врски се засноваат на други начини на изразување блискост и наклонетост.

Постојано ги истакнуваат вашите сличности

Нарцисите практикуваат самоподобрување со создавање чувство на посебност со инсистирање дека сте слични на што повеќе начини. Тие може да забележат дека ја сакате истата музика, храна или пијалоци.

Ако сте со нарцис, кога ќе ги истакнете разликите во вашите вкусови, може да реагира со лутина или тишина.

Ги контролираат сите планови

Нарцисистите често практикуваат скришна контрола. Со други зборови, тие може да се појават во последен момент со билети за концерт и цвеќиња или резервации за вечера. Ако ова е единствениот начин на кој едно лице може да ужива во поврзувањето, тие може да бидат премногу крути за да им се верува.

Извор: Кајгана