Живот и Стил

Тестенини со брокула и лимон е совршен ручек за температури над 30 степени

Тестенини со брокула и лимон е совршен ручек за температури над 30 степени

Временската прогноза повторно најавува топлина, а кога температурите ќе надминат 30 степени, сакаме времето што го поминуваме пред шпоретот да го сведеме на минимум.

Затоа секоја идеја за брз и хранлив ручек ни помага, а еден од предлозите е тестенини со брокула и лимон направени за 15 минути.

Состојки (за 4 порции):

  • 0,5 кг кратки тестенини по желба
  • 2 лажици екстра девствено маслиново масло
  • 1 лажица путер
  • 0,5 кг брокула, грубо исечкана
  • 2 чешниња лук, ситно сецкани
  • рендана кора од лимон и сок од 1 лимон
  • 120 мл кисела павлака за готвење
  • 45 грама нарачан пармезан
  • сол и свежо мелен црн пипер
  • 65 гр пињоли
  • 3 лажици сецкан свеж босилек

Инструкции:

Ставете тестенини во врела солена вода и варете ги според упатствата на пакувањето додека не станат ал денте.
Додека тестенините се готват, загрејте ги маслиновото масло и путерот во голема тава на средна топлина. Додадете ја брокулата и пржете додека не го испушти мирисот, околу пет минути. Додадете лук, кора од лимон и сок и пржете додека состојките не ја ослободат аромата.

Промешајте го кремот за готвење и оставете да зоврие, на средна температура. Додадете пармезан.

Процедете ги тестенините и додадете ги во сосот, добро измешајте за да се соедини се убаво. Зачинете со сол и бибер. Украсете со пињоли и босилек.

Пријатно!

извор: Курир.мк