Мегафон

Тенорот Благој Нацоски и пијанистот Лука Чамаруги солисти на концертот на Македонска филхармонија насловен „Сафи“

Тенорот Благој Нацоски и пијанистот Лука Чамаруги солисти на концертот на Македонска филхармонија насловен „Сафи“

Овој четврток, 15 декември 2022 год. со почеток во 20 часот, оркестарот на Македонската филхармонија ќе се одржи концертот насловен „Сафи” на кој како солисти ќе настапат нашиот тенор со интернационална кариера Благој Нацоски и пијанистот Лука Чамаруги од Италија. Диригент е Виктор Митревски, а на програмата се увертирата од операта “Така прават сите” и Концертот за пијано и оркестар бр. 18 од Волфганг Амадеус Моцарт, Соло песни за тенор и оркестар од Франц Шуберт и и песни од циклусот „Волшебната хорна на момчето” од Густав Малер.

Комичната опера „Така прават сите” од Вофганг Амадеус Моцарт првпат била изведена на 26 февруари 1790 година во „Бургтеатар” во Виена. Либретото е на Лоренцо да Понте кој ја напишал приказната и за оперите „Свадбата на Фигаро” и „Дон Џовани”.

Делот во насловот „сите” се однесува на жените и најчесто во англискиот превод на оваа опера е „Жените се такви”.