Радио Милева
Цврст став!

Тамара Милутиновиќ одговори на прозивките дека сите песни и се исти и им ја затвори устата на хејтерите

Тамара Милутиновиќ одговори на прозивките дека сите песни и се исти и им ја затвори устата на хејтерите
фото:тамара милутиновиќ/инстаграм принтскрин

Пејачката на Тамара Милутиновиќ неодамна објави нова песна, а некои од коментарите гласат дека секоја песна изгледа како претходната, и дека треба да го смени жанрот. Тамара реши да одговори на овие прозивки, и таа имаше што да каже.

– Сега во нашата земја стана е срамота да се биде фолкер,и е срамота да се пее народно. Има толку многу пејачи кои се срамат, не би ги именувала, но тие се срамат да пеат песна од голем човек. Се срамам кога ќе го слушнам тоа, бидејќи без оглед колку, тие луѓе придонесоа, тие пејачи и тие песни придонесоа за ова општество, сега дозволете ми да го споменам ајде Шабан Шаулиќ, сите се големи имиња и песни што не треба да се срамам . Никогаш нема да се срамам да пеам затоа имам колеги кои знаат да пеат двојки, тие се срамат да пеат. Апсолутно, никогаш нема да бидам против, и апсолутно секогаш ќе пеам народни песни, бидејќи пораснав со народни песни, и моето семејство во мојата куќа ги негува, никогаш не сум слушала странска музика. На крајот на краиштата, тоа е Балканот, сите ние пораснавме со тоа – рече Тамара.

Пејачката признава дека трендовите во музиката се променети и дека е неизбежно тие да се променат, но дека не треба да бидат прифатени по цена на губење на сопствениот идентитет.

– Доаѓаат нови трендови, деца, помлади, мислам дека сето тоа е природно и нормално, и ако го пробав … Не знам, не би рекла дека не би. Затоа што сè што ќе кажете никогаш, секогаш се случува некогаш. Затоа, никогаш нема да кажам, би сакал да се испробам во нов звук како што е мелодичен или аранжман да, но не и пеење. Како пејач, никогаш не би го исфрлила трилерот.

– Ги прочитав коментарите дека секоја песна е слична на претходната, но морам да кажам дека не е. Мислам на мелодичен, оној што ја разбира мелодијата и оној што знае како работи, ќе разбере дека ниту мелодијата не е иста, ниту текстот е ист, единствено е што можеби тоа е мојот темперамент, можеби е мојот трилер, можеби е мојата висина, мојата боја и тогаш луѓето го имаат тоа чувство како да е иста песна, затоа што и јас пеам истато, но тоа е сосема нормално, мислам не знам, гледам на тоа така. Мислам дека луѓето прават грешки, но јас создавам свој имиџ, свој стил, свој правец во кој ќе одам и песните што ги сакам, снимам такви песни. Сакам весел, темпераментен, среќен, да го снимам, да одам високо. Со текот на времето, тие ќе сфатат дека не е баш така како што велат. Мислам дека ја имам таа автентична боја, па можеби затоа луѓето прават грешки, но добро, тоа не влијае на мене, па уште побрзо ќе ме паметат, ќе ги паметат и ќе ги сакаат моите песни – рече Тамара.

Останати вести од Радио Милева