Живот и Стил

Стоматолозите открија – ова е најлошото време за миење на заби!

Стоматолозите открија – ова е најлошото време за миење на заби!

Можеби мислите дека миењето заби секој пат е добро. Сепак, не сте во право, а стоматолозите предупредуваат зошто.

Постојат одредени периоди кога миењето заби всушност може да направи повеќе штета отколку добро здравје. Станува збор за миење на забите веднаш по оброкот.

Стоматолозите предупредуваат дека тоа е лоша идеја бидејќи варењето започнува од устата, што создава кисела средина, а тоа не е најдобра состојба за миење на забите, објаснува стоматологот Џени Греко.

– Кога јадете храна што содржи шеќер или едноставен скроб што се распаѓа во шеќер во устата, бактериите што предизвикуваат расипување на забите почнуваат да се хранат со неа и произведуваат киселина. Кога вашите заби се изложени на многу кисела средина, тие привремено го ослабуваат вашиот емајл (тврда, надворешна површина на забот) предизвикувајќи минерална загуба “, вели Џин Лин, сопственик на детска стоматологија Хурст и предупредува дека четкањето може дополнително да ја оштети емајлот во оваа ситуација .

Американското здружение на стоматолози (АДА) препорачува да почекате барем еден час после јадење за да ги миете забите. Нил Џеј Гаџар, поранешен претседател на Академијата за општа стоматологија, вели дека овој пат „му дозволува на вашето тело да ја неутрализира киселата средина што може да била создадена од киселата храна што била проголтана“. Чекајќи еден час, и давате на киселината доволно време да си ја заврши својата работа, пишува Best Life, а пренесува Index.hr.