Живот и Стил

Ставете ги рацете во оваа положба и гледајте како се случува чудо: Лесно е да се изведе, а еве што се случува во телото

Ставете ги рацете во оваа положба и гледајте како се случува чудо: Лесно е да се изведе, а еве што се случува во телото

Како да ја намалите нервозата и стресот – постојат мудри пози кои можат да помогнат да се врати мирот, еве како се изведува една од нив.

„Мудрите“ се позициите кои се создаваат со рацете или прстите, а се користи правилниот проток на витална енергија низ телото, воспоставувањето внатрешна рамнотежа и здравје. Постојат неколку видови мудри, а една од нив е дхианамудра, позиција која води до длабока концентрација и помага да се воспостави внатрешен мир.

Оваа мудра го враќа умот во рамнотежа и ви помага да се ослободите од непотребните мисли, претставува гест на апсолутна рамнотежа. Лицата кои ја користат оваа мудра за време на медитација се ослободени од влијанието на надворешниот свет. Десната рака симболизира мудрост и свесност, додека левата ја симболизира илузијата на постоењето.

Еве некои други придобивки од дхианамудра:

– Ја развива свеста,

– Ја стимулира енергијата,

– Го ублажува стресот,

– Ја подобрува концентрацијата и меморијата,

– Ја стимулира свеста,

– Помага во ублажување на емоционалната траума,

– Носи чувство на оптимизам,

– Го ублажува гневот и лошото расположение,

– Ја балансира женската и машката енергија.

Кога сте под стрес, напнати, уморни или исполнети со гнев, можете да ја практикувате оваа мудра за да се опуштите и да најдете рамнотежа. Се практикува и како влез во состојба на медитација, а нејзините придобивки можете да ги искористите на секое место и во секој момент. Еве како се изведува:

Заземете удобна положба за седење, важно е грбот да ви е исправен. Ставете ја десната рака на левата страна така што дланките се свртени нагоре. Спојте ги врвовите на палците. Држете ја формираната мудра онолку долго колку што сакате, а за дополнителна смиреност можете да ги затворите очите и да вежбате вежби за дишење за да се опуштите.