Радио Милева
породилна траума

Српската новинарка и позната инфлуенсерка на неодамнешнот породување била жртва на акушерско насилство: „Мојата струка не работи со вашата, зашто сте олош“!

Српската новинарка и позната инфлуенсерка на неодамнешнот породување била жртва на акушерско насилство: „Мојата струка не работи со вашата, зашто сте олош“!

Српската новинарка и инфлуенсерка Мина Смиљаниќ роди ќеркичка пред три месеци, а вчера своето искуство го сподели на социјалните мрежи во кои тврди дека доживеала непријатност при породувањето.

„Досега не сум бил вклучена или огласила на тема сексуално насилство, ниту пак на други одговорни теми затоа што и самата не бев подготвена. Не, јас не бев жртва на сексуално насилство, но бев жртва на акушерско насилство,  за што исто така многу се зборуваше во периодот кога се лекував од траумата на моето раѓање.

Некои ќе речат дека сум разгалена, дека треба да се срамам и да не се жалам зашто родив здраво дете, дека сум неодговорна затоа што им носам страв на идните мајки … И ова се некои од причините работи зошто ги стиснав заби и молчев се досега. Но, правата вистина е дека безброј пати сакав да врескам, дека плачев под тушот со денови и дека сакав да одам во Гинеколошко-акушерската клиника (ГАК) и да му кажам на д-р Краиновиќ, почитуваниот анестезиолог и да го прашам:  „Дали се чувствува моќно кога навредува и понижува ранливи и беспомошни бремени жени во породилиштата“?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mina Smiljanić (@mina_fu)

„Вие новинарките се продавате за 50 евра. Оваа моја професија не работи за вас и за уште за две: адвокатите затоа што се ѓубриња и не можам да се сетам која друга ја спомна? Јас бев очигледно во шок! На моите обиди да ги сфатам неговите изјави како шега, тој додаде дека сум дебелогаеста, дека сум неспособна и дека не можам да го помрднам сопствениот г*з. Во моментот кога се породи една девока покрај мене, а јас сè уште чекав да започне моето пораѓање, тој ми рече: „Ти, сè уште ништо? Па, нели ти реков дека си неспособна?“

Исто така напоменам дека доста силно, удри ме во грбот и десното рамо, за да ми објасни како да се наместам за да вметне игла во средината на мојот  ‘рбет. Ова се фрагменти на кои се сеќавам, бидејќи бев во целосен страв, исплашена за животот на моето дете, збунета и отсатна и за прв пат се најдов во таква ситуација. И така замислена, дури и не го слушав додека ми го вбризгуваше епидуралот, сè додека не викна во еден момент да ми го одвлече вниманието. Потоа му реков дека заталкав со мислите затоа што не беше многу љубезен. Тогаш тој беше многу навреден. Подоцна му реков дека немам намера да го навредувам, и тој ме нарече со сите сили, онака сочно: „Ѓубре низаедно“. така што не измислив ништо.

По повод овој исказ, се огласија и од ГАК „Народен фронт“ и еве што велат тие:

„Клиниката не доби никаква официјална забелешка или пријава од пациентот за работата на д-р Томо Крајиновиќ. Ќе сториме сè во согласност со законската процедура, доколку и кога ќе добиеме официјално барање за преиспитување на работата на споменатиот лекар во овој случај. Ние ќе постапуваме како што налага законот за работни односи, вклучувајќи дисциплинска постапка, утврдување на одговорности и евентуални санкции“ – посочија од ГАК и додадоа дека не е  евидентирано досега дека  некој од пациентите се жалел на работа на споменатот доктор.

Фото: Инстаграм пинтскрин/mina_fu

Останати вести од Радио Милева