Мегафон
филм

„Си беше еднаш во Србија“ на 02.05.2022 имаше премиера во Скопје

„Си беше еднаш во Србија“ на 02.05.2022 имаше премиера во Скопје

Новиот српски филм на епохата – мелодрамата „СИ БЕШЕ ЕДНАШ ВО СРБИЈА“ на режисерот Петар Ристовски и авторот и продуцентот Звонимир Шимунец, во продукција на Ле Филм е романсирана приказна за еден град на југот на Србија кој од турска чаршија израснува во европско гратче и го добива епитетот „српски Манчестер“. Лесковачката драма во три чина „со среќен крај“ претставува омаж на прочуените лесковачки семејства и нивниот ненадминат претриемачки дух.

Во центарот на приказната е девојка пред своето време, маркантната Зорка (Теодора Ристовски) која што Првата светска војна ја одвојува од вереникот Цоне (Виктор Савиќ), на кој му се губи секоја трага во виорот на војната.

Таа по наговор на своите родители пристанува да се вери за друг, воениот лиферант Аќим Прокиќ (Радован Вујовиќ). Воените страдања, ранувањето и амнезијата Цуне го водат на другиот крај на светот – во Манчестер во кој тогаш цути индустријализацијата. По пет години немање никакви вести за него чаршијата го прогласила за мртов и го сохранила. Меѓутоа, тој во далечниот свет научил дека само низ црниот фабрички чад и тешка работа се стигнува до успех.

Опиен со победата во војната и неповратно инфициран со „духот на слободата и напредокот“ Цоне се враќа во својот запуштен Лековац, со желба да го поврати угледот, но и својата стара љубов.

Како Зорка ќе се справи со предрасудите на примитивната средина?

На кого на крајот ќе му го подари своето срце?

Кој од двајцата момци ќе биде поподготвен во деловните и животните битки погледнете во оваа мелодрама со елементи на комедија, која премиерно се прикажува од 02. мај во киното  Cineplex во Скопје од 20 часот.

Во филмот „СИ БЕШЕ ЕДНАШ ВО СРБИЈА“ играат и: Слобода Миќаловиќ,Виктор Савиќ, Немања Оливериќ, Радован Вујовиќ, Теодора Ристовски,  Миодраг Мики Манојловиќ, Зоран Цвијановиќ и други.