Љубов и Секс

Што се случува со нашето тело ако имаме секс секој ден?

Што се случува со нашето тело ако имаме секс секој ден?

Едно од најчестите прашања што се наметнуваат кога станува збор за сексот е честотата на сексуален однос. Без оглед колку често искрата во вашата спална соба гори, веројатно сте се прашувале барем еднаш какви статистики има и колку често луѓето водат љубов.

Бројни истражувања се справија со оваа тема и сите едногласно тврдат дека најмал е бројот на возрасни кои водат љубов секој ден. Односно, само четири проценти од испитаниците рекле дека имаат сексуален однос секој ден.

Сексот е познат дека е добар за нашето тело, но најважно е да се запамети дека треба да водите љубов толку често колку што сакате.

Меѓутоа, ако водите љубов секој ден, може да има бројни придобивки за вашето тело. Ова тврдење не се однесува исклучиво на пенетрацијата, туку на сите сексуални активности што ве прават да се чувствувате пријатно во тој момент.

Бакнежи, допири, соло игра или орален секс, секоја од овие интимни активности може да има позитивен ефект врз нашето психофизичко здравје ако го практикуваме секој ден. Прочитајте подолу што се случува со нашето тело ако секојдневно водиме љубов.

1. Ја подобрува сексуалната функција

Повторувањето е мајка на знаењето, добро ни е позната изреката и можеме да ја користиме во овој контекст. Колку почесто водиме љубов, толку поинтензивно се чувствува, а оргазмите се повеќе експлозивни. Исто така, луѓето кои имаат ниско либидо можат лесно да го решат овој проблем со почести сексуални односи.

2. Помага при менструална болка

Иако некои жени не можат да замислат секс за време на менструалниот период, тоа е една од најстарите и најефикасните методи за ублажување на менструалната болка. Оргазмот е најдобриот лек за болен абдомен, а дневните сексуални возбудувања ослободуваат хормони кои помагаат при болка и можат да го намалат времетраењето на менструацијата.

3. Помага подобро да спиете

Пријатен секс го охрабрува нашето тело да го ослободи хормонот на среќа, окситоцин и ендорфин. Тие стимулираат треперење, интимни чувства и желба за повеќе секс. Ако го правите ова често и постојано, сексуалните хормони ќе ви помогнат да спиете подобро, и не мора да ги опишуваме придобивките од квалитетен сон.

4. Го намалува стресот

Гореспоменатите хормони се одговорни за стимулирање на добро расположение. Ако сте под стрес, веројатно е тешко да се опуштите и да размислите за сексот. Меѓутоа, ако одлучите да го намалите стресот на тој начин, ќе почувствувате олеснување. Секојдневните „борби под чаршафи“ можат да ви помогнат да се справите со вашиот секојдневен стрес. Сексот предизвикува позитивни чувства, а некои истражувања тврдат дека вчера можете да се чувствувате добро за сексот.

5. Помага при концентрација

Редовниот секс им помага на жените да се сеќаваат подобро, а тоа се должи на веќе споменатиот хормон што се испушта за време на сексот. Исто така, сексот го активира хипокампусот, област на мозокот во форма на потковица што игра важна улога во префрлувањето на информациите од краткорочната меморија.

6. Може да ве зближи со партнерот

Не го нарекуваат окситоцинот хормон на љубовта залудно. Покрај сексот, овој хормон се ослободува и во раните фази на љубовта. Двојките кои почесто водат љубов имаат поголема доверба едни во други, се посмирени, порелаксирани и посреќни. Студијата за 2017 година тврди дека сјајот по сексот трае околу 48 часа.

Извор: Попара