Живот и Стил

Што се случува ако ги „пукате“ прстите на рацете?

Што се случува ако ги „пукате“ прстите на рацете?
Многумина мислат дека со „пукањето“ на прстите може да се истрошат зглобовите или дека води до артритис. Но дали оваа изјава е сосема точна?
Ние ќе ви ја раскажеме приказната на д-р Доналд Унгер, кој како дете експериментирал со својата лева рака. Повеќе од 50 години научникот ги „испукувал“ само прстите на левата рака, за да види дали навистина тоа ќе доведе до сериозен проблем.
Но, што се случи по 50 години? Експертот не воочува никаква разлика во двете раце – нема трага од артритис. На крајот на експериментот тој ги тестира своите раце за артритис и не открива траги од присуството на тоа.
Во едно од последните истражувања, научниците успеале да снимат со Х-зраци „пукани прсти“.
Откриваат дека кај раздалечувањето на коските се формира вакуум, кој веднаш се исполнува со синовијалната течност, ја пополнува шуплината и формира звук па затоа се чувствува пукање.