Живот и Стил

Што откриваат боите во вашиот стан за вас?

Што откриваат боите во вашиот стан за вас?

Какви се боите во вашиот дом? Каков карактер има некој кој избира боја на рубин за спалната соба? Проверете дали карактеристиките на домаќинот можат да се прочитаат во бојата што доминира во внатрешноста.

„Боите како жолта, портокалова и слично носат одредена топлина и позитивност. Сите оние бои што нè релаксираат лично би се препорачало да бидат во нашето опкружување – така или жолтеникаво или тиркизно како морето, сино како небото, зелено како шумата “ – вели Мина Алексиќ, арт-терапевт.

Сепак, боите во ентериерот имаат многу индивидуално значење.

Во уметничката терапија нема такви генерализации, секој има свое разбирање за боите. На тој начин, црната или црвената боја на ѕидовите ќе смири некого.

„Црната е прилично индикативна, но ако црната боја му дава задоволство на некое лице, оставете ја неговата соба да биде црна. Според некои типични стереотипи, црвената боја ќе означува страсна личност, но би помислил дека тоа е некој што ги следи трендовите на чуден начин и мисли дека е шик “, објаснува Алексиќ.

Сепак, некои експерти сметаат дека успеале да го препознаат правилото и дека според бојата на ѕидовите, можат да погодат каква личност живее меѓу нив. Проверете го вашето искуство.

Жолтата, портокаловата и праската се припишува на отворени, енергични, топли луѓе.

„Луѓето кои користат топли тонови се секогаш ведри и пријателски расположени“ – вели Летрис Ицемем, извршен директор на Институтот за бои „Пантоне“.

Но, тие се повеќе од тоа, пренесува Куњастил: луѓето кои сакаат жолта боја се наводно интелигентни и авантуристи.

Луѓето во чиј дом доминираат нежните нијанси на пастелно сина и зелена боја, ја сакаат природата. Тие ги потсетуваат на ведро небо или огромно поле, кое го сакаат и во нивниот дом. За нив, домот е оаза на мирот во зафатен свет, од каде може да се заклучи дека тие се повеќе повлечени, неми луѓе.

Од друга страна, силните и елегантни бои на скапоцени камења (рубин, сафир, аметист, топаз) се избрани за во домот од луѓе кои претпочитаат луксуз и раскош. Тие се отворени, доверливи, креативни и елегантни. Но, сјајот на скапоцени камења е исто така совршен за прикривање на недостатоците.

Секако, луѓето обично избираат стабилни, неутрални тонови за нивниот простор. Како гранит и мермер, белата, сивата, кафеавата, бежот и слонова коска не се расипуваат, така што тие укажуваат на практична личност, која слепо не ги следи трендовите. Но, ѕидовите на земјените нијанси изгледаат незабележителни, така што овозможуваат похрабри комбинации на бои за мебел – и тука можете да побарате некои карактеристики на домаќинот на куќата.

извор: курир.мк