Љубов и Секс

Што кажува изборот на партнер за нас? Не сме случајно токму со нив во емотивна врска

Што кажува изборот на партнер за нас? Не сме случајно токму со нив во емотивна врска

Кога влегуваме во емотивна врска со некого, на изборот на партнерот влијаат многу фактори, за кои најчесто не сме свесни.

Претпочитаме да кажеме дека не знаеме зошто се заљубивме во таа личност и ја избравме да прошетаме заедно низ животот или да биде во наша близина барем некое време.

Психологијата вели дека никогаш не се заљубуваме случајно, дека партнерите ги избираме главно несвесно, но дека нашиот избор кажува многу за нас.

Често се случува да избереме за партнери луѓе кои се сосема различни од нас, или слични на нас, за да не може да се прифати никакво правило во љубовта – како на пример дека „спротивните се привлекуваат“ .

Нашиот избор на партнер зависи од нашата личност, но и од развојниот момент на нашата свест.

Не случајно се заљубуваме во висока или ниска личност или некој кој е многу емотивен, а не некој кој е резервиран.

Психолозите велат дека почесто несвесно избираме луѓе чиј изглед има нешто заедничко со нашиот. Нашата љубов кон партнерот често се заснова на самољубие – ако мислите дека сте привлечни, ќе барате партнер кој изгледа привлечно.

Рамнотежата помеѓу емотивното и рационалното

Според експертите за врски, со изборот на партнер се трудиме да воспоставиме рамнотежа помеѓу емотивното и рационалното, па затоа избираме партнери со кои се надополнуваме. Како резултат на овој избор, се појавува совршен пар – едната личност може да биде мирна, додека другата го задржува пламенот во врската.

Ако имате стабилна и здрава врска, вашиот партнер е секогаш некој што треба двапати да размисли пред да донесе одлука, тогаш веројатно сте прилично емотивна личност.

Не е невообичаено да се видат високи мажи со ниски девојки, додека високите девојки со ниски момци се поретки. Понекогаш таквата разлика може да изгледа сосема необично, но навистина не е изненадувачки, бидејќи високата жена изгледа побезбедно и поуспешно.

Значи, ако избереме низок партнер, несвесно велиме дека сакаме да се грижиме за него, но ако избереме висока личност, сакаме да бидеме опкружени со внимание.

Таткото на психоанализата, Зигмунд Фројд, тврдеше дека секогаш избираме партнер кој изгледа или има карактерни црти како еден од нашите родители, кој во повеќето случаи е од спротивниот пол. Иако, понекогаш тоа може да биде избор според доминантниот родител.

Современите научници исто така открија дека изгледот на партнерот е често сличен на изгледот на нашите родители од времето веднаш по нашето раѓање.

Според класичната теорија на личноста, сите ние имаме внатрешен возрасен, дете и родители, а една од овие особини секогаш има предност пред другите.

Децата се поуморни и наивни, родителите премногу се грижат и затоа овие два типа на личности добро се согласуваат. Значи, ако вашиот партнер се однесува како дете, веројатно сакате да го едуцирате и да го научите на нешто, па веројатно вие сте личноста која е позрела во врската.

Извор: попара.мк