Живот и Стил

Што кажува позата во која спиете за вашето здравје?

Што кажува позата во која спиете за вашето здравје?

Спиењето е многу важно за телото и умот, а недостатокот на сон може да има негативни последици и да влијае на вашата меморија, концентрација, времето на реакција, одлучноста, емоциите и физичката благосостојба.

Поминуваме околу една третина од нашиот живот спиејќи, што е навистина висока бројка. Затоа, спиењето е неопходна компонента на здравјето.

Но, не само тоа: положбата во која спиете исто така може позитивно или негативно да влијае на вашето тело.

Секој спие различно, но трите најчести позиции се на грб, стомак и страна.

Што кажуваат овие три наведени пози кои ги заземаме за време на спиењето за нашето здравје?

1. Спиење на грб

Ова е најздравата положба за спиење.

Спиењето на грб е добро за вашиот ‘рбет, бидејќи оваа положба предизвикува мало оптоварување на мускулите на грбот и вратот. Покрај тоа, оваа позиција е најдобра и за кожата.

Вашето лице нема да добие брчки толку брзо како оние што спијат на страна или во стомакот. Оваа поза е добра и за жените, бидејќи спиењето на грб ќе спречи појава на брчки на градите, како и опуштени гради.

Единствениот недостаток е тоа што спиењето на грб го влошува ‘рчењето.

2. Спиење на страна

Иако ова е најчестата положба за спиење, таа не е најдобрата опција.

Кога спиете на страна, може да добиете болка во рацете и нозете бидејќи постојано лежите на едната страна.

Спиењето на десната страна е штетно и за варење и горушица.

Добрата страна на оваа поза е што ја подобрува циркулацијата и го намалува ‘рчењето.

3. Спиење на стомак

Оваа поза е дефинитивно најнездравата опција.

Кога спиете на стомак, може да добиете проблеми со вратот бидејќи вашата глава е целосно свртена, како и проблеми со грбот.

Вашиот ‘рбет мора да заземе непријатна положба и поради тоа, сонот ќе ви биде повеќе нарушен.

Ако заспиете со полн стомак, чувството нема да биде воопшто пријатно.

Извор: Курир.мк