Љубов и Секс

Што е “љубовно бомбардирање” и зошто не е пожелно во врската?

Што е “љубовно бомбардирање” и зошто не е пожелно во врската?

Љубовта е комплицирана работа која бара време, вложување и работа. Но, ако вашата врска е бурна на почетокот, но романтично бурна, нешто не е во ред. Дали сте опсипани со прекумерни подароци? Дали сте под притисок да ги забрзате работите? Дали ви недостасува време со семејството и пријателите или вашиот партнер се лути кога поминувате време со други луѓе?

Ако било кое од овие е точно, можно е да доживувате психолошка и емоционална злоупотреба во форма на love bombing – љубовно бомбардирање.

Љубовното бомбардирање се карактеризира со прекумерно внимание, восхит и наклонетост со цел примачот да се чувствува зависен и обврзан кон таа личност.

Она што го прави љубовното бомбардирање толку збунувачки за примачот е тоа што на почетокот се чувствува навистина добро благодарение на сите засилувања на допамин и ендорфин што ги добивате од раскошните подароци и внимание. Се чувствувате посебно, потребно, сакано, вредно и достојно, што се сите компоненти кои придонесуваат и ја зголемуваат самодовербата на една личност.

Така, некое време сè изгледа надвор од совршено. Има смисла, тоа е целата валидација и потврда што некогаш сте ја посакале. Но, подоцна, откако љубовниот „бомбаш“ ја освоил вашата доверба, започнува измамата, манипулацијата и злоупотребата.

Оваа личност која некогаш ве натерала да се чувствувате посебни почнува да ве омаловажува, контролира и девалвира.

Што е љубовно бомбардирање?

Љубовното бомбардирање е манипулативна тактика за врска што ја користат нарцисоидни и навредливи поединци.

– Љубовните „бомбардери“ се обидуваат брзо да ја придобијат наклонетоста и вниманието на некој што романтично го бараат преку прикажување на идеализирана слика за себе – вели д-р Лори Никсон Бете, сопственичка на љубовно советувалиште.

Крајната цел? Да го подигнат своето его со стекнување моќ над оние што ги бркаат.

Секој е способен за љубовен бомбардирање, но најчесто тоа е симптом на нарцисоидно растројство на личноста, вели психотерапевтката Ејми Каплан.

– Љубовното бомбардирање е главно несвесно однесување. Станува збор за освојување на другата личност. Потоа, кога ќе почувствуваат дека навистина ја имаат личноста и се чувствуваат сигурно во врската, нарцисот обично се менува и станува многу тежок, навредлив или манипулативен. Таа додава дека истата личност која само го идеализирала партнерот ќе продолжи само да ја обезвреднува.

Кои се некои знаци дека сте биле бомбардирани од љубов?

Запознавањето нема да изгледа исто во секоја ситуација, но неколку знаци на ваков љубовен партнер се екстравагантни подароци, опсесивно ласкање, постојано праќање пораки и секогаш очекување брз одговор.

Ако барате повеќе специфики, еве што би можел да ви каже.

„Сакам да те разгалам“.

„Само сакам да бидам со тебе цело време“. Ако се чувствувате виновни затоа што сакате граници или простор, тоа не е добар знак.

„Сакам да те проверувам затоа што се грижам“. Ако се јават од време на време, во ред е. Во спротивно, навистина не е.

„Ние сме создадени еден за друг.“ Внимавајте ако работите многу брзо стануваат многу интензивни или ако рано ви кажат дека сте нивна сродна душа или пламен близнак.

Извор: Попара.мк