Љубов и Секс

Што е феноменот “Glow Up” и зошто се случува по раскинување?

Што е феноменот “Glow Up” и зошто се случува по раскинување?

Дали „скршеното“ срце може да ве натера да станете подобра верзија од себе? Раскинувањата, без разлика колку се пријателски, неизбежно се тешки. Без разлика дали се разделувате откако сте во брак со децении или раскинувате по неколку месеци врска, идејата повторно да се прилагодите на нов живот без вашиот партнер може да биде застрашувачка.

Без разлика колку е болно на почетокот, има нешто неверојатно во нашата способност да се собереме и да се собереме – или барем да се обидеме. Неверојатно е како се посветуваме на нашите кариери, истражуваме нови хоби, поминуваме повеќе време со нашите пријатели, конечно влегуваме во теретана и посветуваме повеќе внимание на нашиот изглед откако ќе го надминеме раскинувањето. Има дури и термин за тоа, кој можеби сте го слушнале претходно, а тоа е “glow up” (да заблескате) по раскинувањето.

Го има тој навистина славен момент што доаѓа со недели, месеци или, во некои случаи, години по раскинувањето, кога конечно ќе сфатите дека ќе бидете добро. После тоа само се подобрува.

Тоа подобрување е познато и како „посттрауматски раст“, ​​што значи позитивна психолошка промена доживеана како резултат на минување низ период на неволја. Едноставно кажано, тоа значи дека раскинувањето на врската, особено онаа за која немавте поим дека ќе заврши, ве принудува да се издигнете на повисоко ниво на функционирање.

Ова значи позитивно влијание на секој аспект од вашиот живот со истражување на нови интереси, следење на нов образовен курс, одвојување време да работите на себе и да се изградите.

„Glow up“ или подобрувањето не се случува магично; всушност бара многу труд.

Првиот чекор е да ја „отстраните“ другата личност од вашиот живот. Ако сакате, можете да продолжите да се дружите со нив, но немојте постојано да ги демнете на социјалните мрежи со надеж дека нешто ќе се промени.

Потоа напишете листа на се што не ви се допаѓа кај нив и направете листа на квалитети кои би сакале да ги има вашиот следен партнер.

Размислете за личноста што би сакале да станете и почнете да работите на тоа. Одете на тоа патување кое отсекогаш сте го посакувале, вложете време во себе за да се облечете подобро, да разговарате подобро и да бидете подобри, одвојте време да се видите со пријателите и семејството и да запознаете нови луѓе.

Извор: Попара.мк