Живот и Стил

Што да направите ако имате напад на мигрена додека сте на работа?

Што да направите ако имате напад на мигрена додека сте на работа?

Секој момент со мигрена е ужасен, но ако имате мигрена додека сте на работа и не можете веднаш да заминете дома, еве што можете да направите за полесно да го преживеете денот и да ја спречите болката да ескалира. Мигрената најчесто се појавува во најлошиот можен момент, но има некои работи што можете да ги направите за да ја спречите пред да го земе својот последен замав.

1. Реагирајте

Кога ќе го почувствувате доаѓањето на мигрената, реагирајте веднаш, бидејќи колку побрзо ќе реагирате, толку побрзо ќе престане. Земете аналгетик колку што е можно побрзо, а потоа одвојте неколку минути за прошетка или одморете малку пред лекот да почне да дејствува.

2. Приспособете се

Обидете се да се приспособите на околината за да ви помине болката колку што е можно поскоро. Ако е можно, затемнете ги светлата (и во просторијата и на екранот на компјутерот), исклучете го звукот на ѕвонење на вашиот мобилен телефон и затворете ја вратата од канцеларија за да ја намалите иритацијата однадвор.

3. Поставете приоритети

Додека имате мигрена, вашата концентрација и продуктивноста веројатно ќе ви бидат доста намалени. Идентификувајте ги најважните дневни задачи и обидете се да договорите некој друг да ги направи или одложете ги за друг ден. Чувајте ја енергијата за работите што мора да ги направите и направете ги колку што е можно побрзо и поефикасно. Не заборавајте дека во тој момент не треба да очекувате совршени резултати.

4. Внесувајте доволно течности

Дехидратацијата може да предизвика мигрена или да ја засили, па затоа секогаш чувајте шише со вода во ваша близина и пијте редовно. Дури и малите голтки во текот на денот значат многу.

5. Јадете

Ако сте прескокнале некој оброк, гладот може да предизвика мигрена, а храната може да ја намали болката. Дури и ако гладот не е неподнослив, лесно сварливите оброци или закуски во текот на денот ќе го одржат вашето ниво на енергија и ќе ве спасат од слабост.

6. Заздравете

Откако мигрената ќе помине, дајте си доволно време да заздравите. „Мигренскиот мамурлак“ е последната фаза на мигрената и навистина постои. На долготрајната исцрпеност, слабоста и главоболката им треба време за целосно да поминат. Постепено вратете се на работа.

7. Спречете ја

Превенцијата е најсилниот и најефикасниот начин за отстранување на мигрената. Откријте што е најдобро за вас за да ја спречите мигрената и што ја предизвикува и смислете план како да ги отстраните сите потенцијални закани, така што ќе ја намалите можноста за појава на мигрена уште на самиот почеток.

извор: Кафепауза