Љубов и Секс

Што да му кажете на детето кога ќе ве „фати“ додека имате секс?

Што да му кажете на детето кога ќе ве „фати“ додека имате секс?

Ако се најдете во оваа непријатна ситуација, задолжително разговарајте со детето.

Кажете му дека:

  • Сите возрасни имаат сексуален нагон. Тоа ќе го има и тоа кога ќе порасне. Нема ништо необично, грдо, расипано.
  • Сексуалноста е дел од вашата приватност. Потсетете го детето дека тоа има право на приватност, исто како што имате и вие. Овие права секогаш ќе останат, но со текот на времето ќе се прошират. На пример, вие нема да го читате дневникот на вашето дете, бидејќи тоа е дел од неговата приватност, нема да ги прислушувате неговите телефонски разговори, ниту пак ќе ѕиркате во својата соба, кога има друштво. Од друга страна, пак, вие сте возрасни и го имате конечниот список што се подразбира вашата приватност. Едно од вашите права на приватност е и правото на сексуалност.
  • Не го убедувајте детето дека не го видел тоа што е, т.е. да го лажете дека вие и тато “само се игравте”, дека тоа било случајно, или дека водите љубов заради тоа што сакате да му подарите помлад брат или сестра. И покрај тоа што единствената цел е продолжување на потомството, немојте да дозволувате вашето постаро дете да помисли дека се мачите или трпите (така им изгледа на децата чин на водење љубов на нивните родители) со цел да ја исполните неговата желба за брат или сестра.
  • Не заборавајте да му кажете на вашето дете дека, без оглед на тоа дека може да му се чини трауматично, но сексуалноста е израз на наклонетост и љубов. Имено, интимните врски ги имаат само оние луѓе кои се сакаат и кои на овој начин понатаму ги продлабочуваат своите емоции.
  • Конечно, кога ќе го имате на ум тоа дека со водењето љубов со вашиот партнер, не правите ништо срамно или грубо –  така поставете се и во разговорот со вашето дете. Објаснете му го тоа што го видело, посветете му време да му одговорите на сите можни прашања, бидете опуштени и стрпете се. Ако, наместо смиреност, покажете вознемиреност, страв и срам, овие чувства ќе се рефлектираат само на детето.