Живот и Стил

Шест најголеми грешки поради кои децата стануваат невоспитани

Шест најголеми грешки поради кои децата стануваат невоспитани

Без оглед колку се трудат, родителите понекогаш незнаејќи прават грешки во воспитувањето на своите деца.

Можете колку сакате да ги убедувате другите дека Вашето дете е најдоброто мало суштество на светот, но ако правите грешки во воспитувањето, тие кога тогаш ќе излезат на виделина.

Важно е родителите кон децата да се постават на вистинскиот начин, со цел да не му ја уништат самодовербата на детето додека тоа е сеуште во развој. Сепак,постојат неколку грешки кои родителите можеби не ги сметаат за премногу значајни, но во голема мерка можат да влијаат на однесувањето на децата

 

1.Прекинување додека другиот зборува

Нема да постигнете ништо ако едноставно велите, „Не вознемирувај“. Научете го вашето дете да го чека моментот кога ќе се вклучи во разговор. На пример, пред да сакате да повикате некого, кажете: „Сега ќе зборувам по телефон и не сакам да ме прекинувате. Ќе завршам разговор кога големиот часовник го покажува овој број.“

 2. Детето допира работи во продавницата и инсистира да му се купат

Важно е да го научите детето да ги контролира неговите желби, бидејќи не можат да се купат сите работи што се продаваат, туку се  купува она што е потребно. Тие мислат дека работите во продавницата ги избирате без некој систем. Тоа не разбира дека имате листа на работи што треба да ги набавите. Затоа, бидете подготвени пред да пазарувате. Заедно направете листа на намирници, нацртајте, ако Вашето дете не знае да чита. Дозволете Вашето дете да биде задолжено за составување на листа

  3. Непристојност

Колку поскоро почнете да го учите вашето дете да биде љубезно,толку подобро. Нека децата го разберат ова, додека на другите оваа лекција слабо им оди. Покажете им ја магијата на прекрасни зборови и не правете ништо додека велат: Ве молам. Научете ги да кажат: Здраво, Ви благодариме, збогум.

4. Не знаат кога да престанат

Децата не разбираат дека постојат информации што не треба да ги споделувате со секого. Тие не знаат за срам. Поради ова, родителите можат да настрадаат. Обидете се да им објасните дека постои “мала тајна” што не треба да ја споделите со другите луѓе.

5. Страв од одвојување од родителите

Децата се плашат да ги остават сигурните раце на своите родители кога се појавува бариера помеѓу нив или кога прв пат треба да се спуштат низ тобоганот. Тие мислат дека може да се повредат и да ја скинат својата облека. Бидете внимателни, но никогаш не паничете. Дозволете му слободно да се движи низ дворот, во таков однос, сигурно нема да избере да си го загрози животот за непосредно задоволство.

6. Напад на возрасните

Ако детето започне разговор со непознато лице, тоа е знак на доверба во семејството. Сепак, ова може да значи дека детето не знае дека возрасните имаат поинаков интерес.  Наследниците се млади, но тие мора да знаат дека не секој има трпение како нивните родители.