Радио Милева
директно

Рудан остро кон Пишек: Таа никогаш не била жртва, ниту треба да се сожалува, ниту да се брани (фото)

Рудан остро кон Пишек: Таа никогаш не била жртва, ниту треба да се сожалува, ниту да се брани (фото)

Хрватската писателка Ведрана Рудан во едно интервју зборуваше за феминистките, нивната борба за правата на жените, но и за случајот со водителката Николина Пишек.

Запрашана како го сфаќа фактот дека феминистките не ја сакаат, имајќи предвид дека често ги критикуваат нејзините ставови, и дека неодамна – откако беше остра кон она што и се случи на Пишек по смртта на нејзиниот сопруг – се најде на удар на бројните коментари на социјалните мрежи, Рудан рече:

– Не сум на социјалните мрежи, па немам поим што се случува таму. „Феминистките“ „не ме сакаат“?„ Зошто да ме сакаат?“ И мене не ми се допаѓаат, ако вашите „феминистки“ се нешто како нашите. Самоопседнати алапачи кои секогаш се подготвени да им помогнат на „сирачињата“ кои тие не се. Николина Пишек никогаш не била жртва. Таа е храбра која знае што сака и како да го постигне тоа. Таа не треба ниту да се сожалува, ниту да се брани.

Каде беа и каде се вашите „феминистки“ кога требаше да им се суди на вашите„угледни“ насилници и силувачи? Мислам на оние одвратните политичари. Дали демонстрираа, викаа судиите? Феминистките треба да бидат жени кои се борат за женските и човековите права. Не преку портали. Ми се допаѓаат овие жени кои излегоа на улиците. Тие жени се на вистинскиот пат. Треба да покажете став и лутина. И да направете сè за да им помогнете на претепаните и силуваните жени кои, како слаби и сиромашни, не можат да си помогнат. Не се сите жени жртви. Има и добри актерки.

Фото:Принтскрин/Ненад Костиќ/Дамир/Дервишагиќ/Рино Гропузо

Останати вести од Радио Милева