Радио Милева

Познат српски адвокат проговори за случајот на Тања Савиќ: „Црно и се пишува“

Познат српски адвокат проговори за случајот на Тања Савиќ: „Црно и се пишува“
фото: принтскрин/јутуб

Душан Јованчевиќ, сопругот на Тања Савиќ во април оваа години ги однесе децата во Австралија, наводно без согласност на Тања.

Како што истакна пејачката, таа со децата се слушала до пред некој ден, но веќе неколку дена нема контакт со нив, а наводно е блокирана  на Вибер.

Пејачката ја известила српската полиција, но и австрлиските власти и чека помош од нив.

фото: Инстаграм

Екипата на ало.рс го побарала адвокатот А.И кој од правен аспект ја објасни борбата на Тања за да ги врати децата.

„За да малолетни лица, во овој случај се децата, да можат да излезат преку била која граница, мора да посотои согласнот од двајцата родители. Доколку Тања ја потпишала таа согланост, навистина не гледам никаков проблем и тогаш таа нема право да го гони сопругот. Доколку се работи за фалсификат, противправен документ кој нема потпис и печат од нотар, тогаш се работи за кривично дело. Треба да се провори и датото на согласноста, бидејќи на неа треба и да го пишува датумот од кога до кога децата може да се надвор од државата со едниот родител, а со согланост на другиот. За жал, од пракса многу родители не го пишуваат датумот, па може да се јават многу проблеми, како што е овој. Самата согланост важи од моментот на потпишување, а доколку Тања се согласила, нема право кривично да го гони сопругот, а сопругот има право да ги задржи децата една година, додека не истече согланоста. Сега ќе кажам нешто не како адвокат туку како граѓнин на Србија, жално е низ што поминува Тања Савиќ, приватно сакам да ја слушам, а судејќи по се’ црно и се пишува, допрва следува голготата“ вели адвокатот за ало.рсж

Инаку, во некои српски медиуми се појавија наслови дека наводно пејачката се заканува на своите родители дека ќе ја најдат во двор,  а таа овие пишувања ги демантираше на својот „Инстаграм“.

Останати вести од Радио Милева