Радио Милева

Погледнете како изгледал Шабан Шаулиќ додека служел војска во Македонија

Погледнете како изгледал Шабан Шаулиќ додека служел војска во Македонија
фото; ата имагес

Македонскиот музичар Коки Коцев, фронтмен на групата „Дрим тим“ подготвувајќи го својот магистарски труд и работејќи на истражување поврзасно со воени оркестри на Балканот  дошол до воената книшка на кралот на народната музика, Шабан Шаулиќ.

Војниот рок Шабан го служел во Битола, а неговата воена книшка и по 46 години останала на просторите на Македонија.

фото: вечер.мк/телеграф

„Претходната година додека го работев магистерскиот труд ја најдов војната книшка на Шабан Шаулиќ. Шабан воениот рок го служеше во Македонија, Битола. Интересно ми е што на фотографијата е и Мирко Кодиќ. Во план ми беше да стапам во контакт со Шабан и да му ја дадам фотографијата, но за жал се случи најлошото“ вели Коцев.

фото: вечер.мк/телеграф

Шаулиќ во текот на воениот рок држел и многу концерти низ екс Југославија во домовите на тогашната ЈНА.

фото: вечер.мк/телеграф

Останати вести од Радио Милева