Радио Милева
една е мајка

Него сите го знаете, ама знаете ли како изгледа мајка му на Кире Лазаров? (ФОТО)

Него сите го знаете, ама знаете ли како изгледа мајка му на Кире Лазаров? (ФОТО)

Кире Лазаров, e несомнено нашиот најуспешен ракометар на сите времиња. Една од најголемите европски, асо тоа и светски ракометни ѕвезди. За неговата кариера речиси се е познато, се’ се знае… Како и за онаа на неговиот брат Филип. Па дури и за приватниот живот… За сопругата, децата, семејството… Но, она што покрај ракометот им е заедничко на двајцата браќа се секако родителите.

Нивниот татко Благој, кој  бил ракометар е исто така познат во спортските кругови, но за нивната мајка, жената која ги донесе на свет двајцата македонски ракометни јунаци, многу малку се знае. Можеби така и е подобро, зашто браќата Лазарови  отсекогаш сакале многу повеќе да покажат на теренот, отколку на фотографиите и видеоснимките по медиумите.

Сепак, никој не е имун на времето на Интернетот и социјалните мрежи, па ни Кире Лазаров. Затоа на својот Инстаграм профил покрај многуте професионални фотографии, понекогашзнае да закачи и по некоја приватна… Сопругата, децата, а овој пат жената без која не ќе постоеше и немаше да биде она што денес е, а  Македонија немаше да го има него – големиот Кире.

Мама Милка му е дојдена на гости во Франција, па она малку заедничко слободно време што го има, Кире го минува со неа, а дел од него реши да овековечи во спомен за навека… на фотографија!

„Моите родители многу добро ме воспитаа. Нас некако повеќе нѐ насочуваа, беше многу построго, денес сите многу лесно се навредуваат.  Бев добро насочуван од родителите, одлуките ги носев сам, а се консултирав со родител, пријател…“ – ќе изјави Лазаров во едно свое интервју, кој меѓудругото, токму благодарение на родителите, ќе стане она што денес е!

А Кире и тоа како знае тоа да ги цени и почитува. Зашто колку што е голема  ракометна ѕведа, толку е уште поголем како човек, па затоа онолку, колку што му дозволува времето сака да и се оддолжи на својата мајка, возвраќајќи со гостопримство секаде каде што е – таму некаде, по светот!

Конечно, госпоѓа Милка тоа, а и многу повеќе од тоа заслужува… Впрочем, мајка е само една… Особено за своето дете, без оглед тоа бил Кире Лазаров или било кој друг.