Радио Милева

Милан Поповиќ проговори за својата страна на приказната и зошто судот донесе одлука заедничкиот син со Северина да биде под негово старателство

Милан Поповиќ проговори за својата страна на приказната и зошто судот донесе одлука заедничкиот син со Северина да биде под негово старателство
фото:принтскрин/јутјуб

Милан Поповиќ и Северина Којиќ со години се борат за старателство над нивниот син, Александар, кој живееше со својата мајка веќе седум години додека кај својот татко беше повремено. Јавноста дозна за бракот и нивната врска од медиумите, но крајот не беше онаков каков повеќето предвидуваа. Целата приказна доби сосема неочекуван пресврт кога судот одлучи да му го предаде детето на таткото и да го преземе старателството од мајката…

Минатиот четврток, пејачката мораше да го предаде детето на Милан до 20 часот и да го гледа својот син двапати неделно и секој друг викенд од сабота наутро до недела навечер. Судот нареди и алиментација од 160 евра, што Којиќ ќе мора да му ја плати на Поповиќ. Иако е невообичаено во судот детето да му припадне на таткото, а не на мајката, оваа пресуда останува во сила до понатамошното судење.

Во интервју за „Блиц“, Милан Поповиќ ја откри и неговата страна на приказната, како и причините зошто судот донел таква необична одлука.

фото:принтскрин/јутјуб

Според вас, што беше клучно за судот да донесе таква одлука кога станува збор за вашиот случај?

– Старателството сè уште не е конечно, според хрватскиот закон, затоа што случајот се случува во Хрватска, имам делумно старателство во врска со одредени аспекти. Мајката ќе продолжи да биде вклучена во сите важни аспекти во животот на детето и моја намера е да продолжам со мајката да помириме сè што е важно во животот на детето. Оваа пресуда не е преседан, во последно време во Хрватска се повеќе татковци го добиваат она што го нарекувате старателство, всушност право детето да живее со таткото. Ова не значи дека детето е одземено од мајката. Детето едноставно оди да живее со родителот кој е повеќе посветен и има повеќе внимание за сите потреби на детето и во целост ги задоволува.

Оваа судска мерка е привремена, што е следно? Северина може да поднесе жалба?

– Пресудата е привремена ако Северина се жали, ако не се жали, пресудата е конечна. Моја претпоставка е дека тие ќе се жалат, иако не гледам како мислат да ја оправдаат жалбата. Сите оние точки наведени од адвокатот на Северина, кои ја прават оваа пресуда со недостаток, не се точни, ниту пак се доволно важни за промена на таквата пресуда.

Како ја коментирате инсинуацијата дека хрватското судство е корумпирано?

– Не можам да ви кажам детали за пресудата, но кога би можеле да ја прочитате, кога би можеле да влезете во досиејата од последните неколку години, би сфатиле дека тука сè е очигледно. Значи, да се зборува за пари е само зла намера на оној што губи.

фото:јутјуб/принтскрин

Мислите ли дека е во ред детето да помине толку малку време со својата мајка?

– Не можам да зборувам за Александар ништо поради постапката. Можам само да додадам дека начинот на кој е презентирана постапката за примопредавање и целата приказна за преземање на детето и за новата ситуација, беше претерана. Сите овие години, детето редовно оди од еден во друг дом. За него, ова не е драматична ситуација затоа што тој не оди во друга земја и непознато семејство. Едноставно, детето сега ќе помине повеќе време во куќата на таткото отколку во куќата на мајката.

Дали вие и Северина разговаравте во моментот кога ви го предаде детето?

– Не, таа не комуницира со мене со години.

Каде ќе живее Александар?

– Не можам да ви го кажам ова, но би сакал да ги негирам изјавите на ПР-тимот и адвокатот на Северина ќе ме спречат да го одведам моето дете од Хрватска. Детето, како и досега, ќе патува, а во врска со престојот и училиштето, Александар ќе остане да живее во Загреб и таму да оди на училиште, завршува Поповиќ.

Останати вести од Радио Милева