Радио Милева

Meган и Хари ги известија британските медиуми дека може да им се обратат само преку адвокат

Meган и Хари ги известија британските медиуми дека може да им се обратат само преку адвокат
фото: профимедиа

Војводата и војвотката од Сасекс преку писмо кое го упатиле на уредниците на „Сан“, „Мирор“, „Дејли Мејли“ и „Експрес“ ги известиле дека нема да одговараат на прашања на новинирате, а кога ќе биде неопходно да дадат изјава ќе го направат преку адвокат.

Меган и Хари истакнале дека не сакат да бидат монета за собирање на кликови. Тие се одлучиле за овој потег за да на јавноста и даде до знаење да не веруваат на ниту еден извештај на британските медиуми.

Во соопштение за јавноста Хари и Меган навеле дека верувааат дека слободниот печат е камен темелник на секоја демократска земја, но дека тие не сакаат да бидат дел од „кликбајт“ и искривени информации.

„Со оваа одлука не сакаме да ги избегнеме критиките, не сакаме да ги цензурираме точните известувања. Медиумите имаат право да пишуваат и да имаат мислење, било тоа добро или лошо за војводата и војводката од Сесекс, но не може да биде темелено на лаги. Не сакаме да бидеме мамка за кликови, се наведува во писмото.“

Тие истакнале дека не ја донеле оваа одлука за да ги избегнат овие критики.

Парот ќе продолжи да соработува со останатите медиуми и млади новинари.

Останати вести од Радио Милева