Живот и Стил

Први симптоми на рак се појавуваат на дланките- научете како да ги препознаете

Први симптоми на рак се појавуваат на дланките- научете како да ги препознаете

Еден од првите веројатни симптоми на заболување од рак се појавува по дланките, тврдат англиските експерти по медицина.

Ако симптоните се забележат на време, болеста би можела успешно да биде победена.

Суви испукани раце

Иако е сосема нормално да имате суви и испукани раце посебно во зима, сепак обрнете внимание. Ако вашите раце се многу испукани и не помага никаков балзам или лусион и ако забележите сува кожа на лактите и колениците и изгубена боја можеби се работи за нешто посериозно.

Отечени дланки

Ракот е познат по тоа дека прави промени по целото тело, па ако забечежите драстично отекување на дланките обратете се на лекар.

Болка во дланките

Ако без причина чувствувате болка тоа може да биде еден од симптомите за рак. Иако можеби е некој друг дел од телото заболен, болка се јавува во дленките.

Други симптоми за рак се изненадно губење тежина, засипнатост, постојан умор, иритирачка и постојана кашлица може да бидат симтоми кои не треба да ги занемарувата.

извор:прес24