Љубов и Секс

Првата љубов не се заборава: Како влијае ова на нашите идни врски?

Првата љубов не се заборава: Како влијае ова на нашите идни врски?

Првата љубов е тешко да се заборави. Понекогаш е потребно само одредена песна или спомнување име и одеднаш се чувствувате како да имате петнаесет години. Сеќавањата на очите, таа насмевка, вкусот на усните…

Психолозите се согласуваат дека е сосема нормално да се изгубите во повремени мечтаења за таа прва љубов. Тие исто така сугерираат дека очилата со розова боја преку кои ги гледаме се многу повеќе од носталгија. Првото искуство е навистина посебно и ни помага да го разбереме значењето на љубовта, особено ако тоа се случува во тинејџерските години и трае една година или повеќе. Ова се пет психолошки факти за првите љубови и како тие влијаат на вас.

Не прави ранливи

Кога ја доживуваме првата љубов, тоа е обично интензивно емоционално искуство кое може да остави длабока трага во нашиот живот. Тоа искуство може да ни ги отвори срцата и да ни даде чувство на длабока поврзаност со друга личност, но исто така не остава ранливи и изложени на болка кога врската ќе заврши.

Не учи за романса

Првата љубов често се поврзува со романса и идеализам. Во оваа фаза од животот, многумина од нас веруваат дека љубовта ќе ги реши сите проблеми и ќе не направи комплетни. Иако подоцна може да станеме прагматични, таа искра на романса што ја доживеавме во нашата прва љубов може да остане како скапоцен спомен.

Ги обликува нашите идни односи

Нашата прва љубов е обично првата врска што сме ја имале, што значи дека може да ја обликува нашата перцепција за врската и нашето однесување во идните врски. Она што го учиме во таа врска може да влијае на нашите идни избори и на начинот на кој пристапуваме кон врските.

Не учи за нас самите

Преку нашата прва љубов, можеме да научиме многу за себе и за нашите потреби. Можеби сфативме дека комуникацијата или почитта ни се важни или дека не ги сакаме луѓето кои се премногу посесивни. Овие искуства можат да ни помогнат подобро да се разбереме себеси и да одредиме што ни е важно во идните врски.

Не учи како да се справиме со загубата

Нашата прва љубов често завршува со загуба, без разлика дали се работи за раскинување, преселба во друг град или нешто друго. Преку ова искуство можеме да научиме како да се справиме со загубата и како да се опоравиме од емоционалната болка. Без разлика кој го предизвикал крајот на врската, да научиме дека простувањето е важно за да продолжиме со нашите животи.

Извор: Попара.мк