Промотер

Раперот Bizzy со стиховна „ода на гадоста“ за сите гнасотии на власта во – „Не можеме“ (ВИДЕО)

Раперот Bizzy со стиховна „ода на гадоста“ за сите гнасотии на власта во –  „Не можеме“  (ВИДЕО)

„ 15-ти е денот, исправи се со нас, Боже извади не од пекол!“ – се само дел од  стиховите од најновата песна на македонскиот рапер со уметнички прекар Бизи, кој е само еден од илјадниците млади луѓе кој не можејќи  повеќе да ја поднесе мизеријата на владеењео на СДСМ  на чело со Зоран Заев, па во својата своевидна „ода на гадоста“ ги опеал, или поточно раскажал, сите гнасотии на власта!

Темат насловена „Не можеме“ е своевидна ретроспектива на раскрчмувувањето и на името, јазикот, идентитетот,  државата…  И на сето друго – од историјата, преку економијата, до екологијата… што за нивниот мандат на владеење Заев и неговите неспособни и алчни социјадемократи успејаа да го продадат, уништат, укинат, упропастат… Рап ода во стихови за суровата голгота и македонскиот од по пеколот според протоколот на корумпираните и криминогени умови од престолот на власта и нивните измеќари.

Темата „Не можеме“ како антипод на нивниот изборен слоган „Можеме“, во која е опишано сето она што од нив е направено, а со тоа всушност предадено, измамено, ограбено и осакатено чистото македонско ткиво, длабоко вткаено во прозата и поезијата на македонските книжевни великани Петре М. Андреевски и Блаже Конески, чии мисли и цитати во вид на стихови се интегрирани во песната.

Сепак,  „Не можеме“ во себе не ги носи само срамните слики на предавството, поразот, гнилежот и мизеријата од животот на дното, до која Македонскиот народ е доведен последниве 4 години, туку и силна оптимистичка порака дека, како што авторот вели: „Ме боли душа, но пиреј  се македонските сни, време е Јуда да сфати дека народот е тим!“

„ Ете затоа 15-ти е денот, исправи се со нас, Боже извади не од пекол!“ – порачува младиот рапер во името на илјадници млади, десетици илјади гладни, стотици илјади обесправени, понижени, избркани, згазени… Македонци, со моќна порака до нив, токму на овој датум да излезат и да гласаат… Да гласаат  за Божја правда, за човечки слободи, достоинство, нормален живот и иднина за себе и своите деца. Но и со порака за оние, другите: „Не можете да исчезнете, но можете да си“…