Радио Милева
превентива

Проф. Тодор Кантарџиев: „Алкохолот го убива Коронавирусот за смо неколку секунди“!

Проф. Тодор Кантарџиев: „Алкохолот го убива Коронавирусот за смо неколку секунди“!

Мерките за неширење на Коронавирусот остануваат стабилни во Македонија, и покрај негативните резултати на луѓето кои пристигнуваат од надвор.

„За прв пат, од четирите закани што ги доживеав, министерството сега брилијантно презема организациски мерки“, изјавил за БНТ  проф. д-р Тодор Кантарџиев, директор на „Националниот центар за заразни и паразитски болести во Бугарија“.

Тој додал дека младите луѓе не страдаат сериозно. Постарите луѓе сериозно се разболуваат, зборува докторот за пациентите во Бугарија.

За да се утврди болеста, треба да се земе материјал и да се чува на 4 степени целзиусови.

Тој ја опиша работата на Министерството за здравство во Бугарија како „брилијантна“. Тие, исто така, издале упатства за тоа што треба да прават болниците.

Работите се менуваат динамично, новите сознанија за овој вирус, неговиот пренос, период на инкубација, а ние секој ден гипоставуваме на страницата тие промени, изјавил бугарскиот проф. Кантарџиев.

Без контакт, 90% од луѓето добиваат коронавирус, објаснил тој. Со контакт со вирусот до третиот ден, можеби не е болен, но го шири.

Сè уште не е познато како се шири и колку близок треба  да биде контактот. Коронавирусот е многу подложен на средства за дезинфекција. Умира многу брзо од алкохол.

„Луѓето кои се алкохоличари се многу заштитени!“ – додал тој.

Извор: Секојден.нет

Останати вести од Радио Милева